Hlavní obsah

Fotbal MS on-line: čtvrtfinále Anglie vs. Portugalsko

PRAHA/GELSENKIRCHEN

Skvělá generace anglických fotbalistů má v sobotu zřejmě poslední šanci, jak naplnit očekávání, která ji už léta provázejí. Angličané tuší, že když v sobotním čtvrtfinále mistrovství světa prohrají s Portugalskem, dluh fanouškům už nikdy nesplatí. Sledujte od 17 hodin zápas Anglie vs. Portugalsko v on-line reportáži na Sport.cz.

Článek

Obránce Gary Neville ostatní vyzval, aby to měli na paměti. "Lidé nám říkají zlatá generace, ale o tom se rozhodne až v sobotu odpoledne. Pak se uvidí," řekl Neville, který se vrací do sestavy po třech zápasech, které zmeškal kvůli zranění lýtka. Přes třicet je z opor týmu jemu, Beckhamovi a Campbellovi, na příštím šampionátu tuto hranici překročí i další symboly anglického fotbalu jako Gerrard, Lampard a Terry.

Hráči před duelem s Portugalskem podotýkají, že je na turnaji ještě nikdo pořádně neprověřil. V Ekvádoru měli zřejmě nejlehčího soupeře pro osmifinále ze všech. "Je to jako, kdybychom tu odehráli tři, čtyři přáteláky. Necítím se tu jako na mistrovství světa," uvedl Neville. A připomněl, že na každém turnaji v minulých letech měla Anglie ve skupině těžkého soupeře. Ale možná to bylo na škodu, kolébka fotbalu se do finále mistrovství světa naposledy probojovala před 40 lety, kdy triumfovala.

Na stejném šampionátu v roce 1966 uspěli naposledy také Portugalci, kteří od té doby čekali na postup ze základní skupiny. Teď jsou mezi osmi nejlepšími týmy světa a mají stejný cíl jako soupeř. A i oni mají "zlatou generaci" na konci reprezentační kariéry. Současný kapitán Figo na přelomu 80. a 90. let dvakrát dovedl tým k triumfu na mistrovství světa dvacítek, ale mezi dospělými je dosud největším úspěchem předloňské stříbro na mistrovství Evropy na domácí půdě.

Zápas mezi Anglií a Portugalskem začne v sobotu v 17:00 v Gelsenkirchenu, řídit jej bude Argentinec Horacio Elizondo.

Reklama

Související témata: