Hlavní obsah

Angličané hledají viníka, na Rooneym se neshodují

LONDÝN

Nedělní britský tisk se neshoduje v názoru na vinu vyloučeného útočníka Wayna Rooneyho za anglickou prohru s Portugalskem na mistrovství světa ve fotbale. Všichni však obětního beránka hledají a daleko více než Rooney je hlavním kandidátem reprezentační trenér Sven-Göran Eriksson, pro něhož byl sobotní zápas posledním ve funkci.

Článek

Zatímco totiž Rooney u některých komentátorů zastání nalezl, švédský trenér je na tom podstatně hůře. Někteří se domnívají, že Erikssonův odchod znamená konec také pro kapitána Davida Beckhama, protože trenér ho podle části tisku zbytečně protežoval.

Vedlejším, ale nikoli nevýznamným tématem je "kauza Ronaldo". Portugalský útočník, který hraje za Manchester a nebyl tam nikdy oblíben, si podle některých novin nyní prostě sbalí kufry - byl to totiž Cristiano Ronaldo, s nímž se po faulu na jiného portugalského hráče střetl Rooney a dostal za to červenou kartu. A právě Ronaldo poslal Anglii domů svou penaltou při závěrečném rozstřelu.

Novináři si všimli, jak dával Cristiano Ronaldo po Rooneyho vyloučení na lavičce neskrývaně najevo radost. Novináři také zaznamenali, že běžel přes 40 metrů k rozhodčímu, aby se mohl dožadovat Rooneyho potrestání. "Ronaldo uštědřil poslední ránu s gustem," napsal Sunday Independent.

Portugalec již potvrdil, že se jedná o jeho odchodu do Realu Madrid, kam trenér Manchesteru už odložil Davida Beckhama. "S vynikajícím Garym Nevillem a bezúhonným Riem Ferdinandem na trávníku je obtížné vidět, jak by se Ronaldovi mohlo dostat vřelého přijetí, až se vrátí na tréninky. Tedy pokud se vrátí," píše Sunday Mirror.

Anglie si dělala naději na titul, ale první ránu jí zasadil Rooney svým vyloučením po hodině hry. "Právě ve chvíli, kdy Anglie poprvé začala prokazovat, že možná přeci jen patří mezi světovou špičku," konstatoval Sunday Independent.

Mnoho článků dává nepřímo vinu za Rooneyho vyloučení Ronaldovi, ale trenér Eriksson řekl po osmifinálovém zápase, že si nemyslí, že si Anglie může na vyloučení stěžovat. Někteří komentátoři jsou toho názoru, že Rooney si nezasloužil ani žlutou kartu. Jeho dupání po protihráči podle trenéra Martina Jola z Tottenhamu bylo neúmyslné.

Naproti tomu jeden z hrdinů anglického vítězství na MS 1966 Sir Geoff Hurst si myslí, že Rooney nevydržel tlak zápasu. "Rooneyho červená karta rozhodla," řekl deníku The Sun. "Je to hluboké zklamání, protože jsme mohli postoupit."

Také bývalý trenér reprezentace Terry Venables o oprávněnosti vyloučení nepochybuje. "Byla to červená karta, o tom není pochyb," napsal v nedělníku The News of the World. "Buďme upřímní, dupl na Ricarda Carvalha tam, kde do opravdu bolí, do rozkroku. Bylo to bláhové. Byl to okamžik šílenství a znovu to podtrhlo křehkost Rooneyho temperamentu."

The Sunday Telegraph i The Sunday Times se shodují, že za vše může švédský kouč. "Eriksson jim nikdy nedal šanci," píše bývalý reprezentant Gary Lineker, podle něhož nevyužil hvězd, které Anglie nabízí. Joe Lovejoy v Timesech píše, že vyřazení "Erikssona a jeho sekty dlouhých míčů" konečně ukončilo ostudu Anglie na mistrovství.

Telegraph zase spočítal, že národní Fotbalová asociace zaplatila Erikssonovi a jeho prvnímu asistentovi 27 milionů liber (přes miliardu korun) a má za to čtvrtfinále.

Reklama

Související témata: