Hlavní obsah

FOTBAL MS ON-LINE: Německo - Itálie

DORTMUND

Italští fotbalisté se v úterý pokusí o něco, co ještě nikdo nikdy nedokázal. Porazit Němce na jejich oblíbeném stadiónu v Dortmundu, to se za celých sedmdesát let ještě nikomu nepovedlo. Ze čtrnácti zápasů na Vestfálském stadiónu domácí třináctkrát vyhráli, jen v roce 1977 tady uhrál Wales remízu. Sledujte on-line reportáž Sport.cz z utkání!

Článek

Němečtí fotbalisté tvrdí, že to není náhoda. "Není pro to žádné logické vysvětlení, ale v Dortmundu se nám opravdu hraje skvěle. Diváci tady pro mužstvo dýchají," řekl obránce Christoph Metzelder. On je na stadionu Borussie doma, ale podobně se vyslovují i další hráči. "Zdejší publikum je velký fenomén. Opravdu dvanáctý hráč, který nás žene dopředu od první do poslední minuty," řekl záložník Tim Borowski z Brém.

Kdo postoupí do finále MS?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

A poslední zápas mu dává za pravdu. Němci tady v základní skupině zlomili polský odpor až v poslední minutě. "Vracíme se na náš oblíbený stadion," potvrdil trenér Jürgen Klinsmann. Zdejší prostředí všichni znají tak dobře, že dokonce zrušili tradiční předzápasový trénink.

Italové odpovídají, že je magické kouzlo Vestfálského stadionu nijak neděsí. "Vím, že většina hlediště bude proti nám. Ale na to jsme zvyklí. Když jsem na trávníku, tak publikum nevnímám a je mi úplně jedno, na jakém hraju stadionu," řekl záložník Gennaro Gatusso.

Skandály na Italy nedolehly

Squadra azzurra proplula do semifinále hladkou výhrou nad Ukrajinou a zdá se, že ani korupční skandál, ani Pessotův pokus o sebevraždu na mužstvo nijak nedolehly. "Spíš naopak. Vypadá to, že se Italové ještě víc semkli," odmítl německý asistent Joachim Löw, že by soupeř byl v nějaké psychické nevýhodě. Italům to tak trochu připomíná rok 1982, kdy jejich fotbal zachvátila aféra s černými sázkami a přesto získali titul mistrů světa.

Němci nemají žádný problém se zraněními. Kanonýr Klose a tvůrce hry Ballack si sice po utkání s Argentinou stěžovali na pokopaná lýtka, ale oba jsou fit, a tak Klinsmann nehodlá měnit úspěšnou sestavu. Jedinou Jedinou změnu v Klinsmannově úspěšné sestavě tak vyvolala disciplinární komise FIFA, která dnes na jeden zápas distancovala záložníka Fringse, jenž se zúčastnil pozápasové šarvátky s Argentinci.

Právě Frings se stal předmětem sporu mezi oběma soupeři. Na to, že se po utkání údajně pral, upozornili FIFA italští novináři, na což německý deník Bild ihned reagoval: "Italové chtějí potrestat Fringse. To se nás tak bojí?"

Frings byl předmětem sporu

Právě Frings se stal předmětem sporu mezi oběma soupeři. Na to, že se po utkání údajně pral, upozornili FIFA italští novináři, na což německý deník Bild ihned reagoval: "Italové chtějí potrestat Fringse. To se nás tak bojí?"

O složení útočné dvojice Klose - Podolski, která se podělila o osm branek, není nejmenších pochyb a také obrana po poněkud nejistém začátku sklízí jen potlesk. Novináři doporučovali změnu na levém kraji zálohy, kde Schweinsteiger není v optimální formě a Borowski se zdá být prospěšnější. Mohl by případně nahradit i potrestaného Fringse, další variantou je ale podle agentur nasazení Kehla.

Zatímco Klinsmannova sestava je dobře čitelná, jeho italský protějšek Marcello Lippi s hráči pořádně míchá. Mění základní jedenáctku i rozestavení a například Zambrottu nechává putovat po různých místech v sestavě. Proti Ukrajině si vystačil s osamoceným Tonim na hrotu, teď však k němu zřejmě přidá Gilardina a oba bude doplňovat Totti. Útočit však umějí i oba krajní obránci. Vždyť Zambrotta dal gól Ukrajině a Grosso si vykoledoval penaltu proti Austrálii.

Stoper Nesta si poraněný stehenní sval z utkání s Českou republikou stále ještě nevyléčil, ale po odpykání trestu se do středu obrany vrátí Materazzi. Vedle něj odehraje Cannavaro svůj 99. zápas v italském dresu a kapitán týmu ani nemusí říkat, kde by chtěl oslavit stovku. De Rossi je stále ještě v trestu za úder loktem v zápas s Američany, ale pro finále by už byl volný.

Úplně jiné mužstvo

Němce by mohla strašit vzpomínka na poslední vzájemný zápas, který letos v březnu ve Florencii prohráli 1:4, což málem stálo trenéra Klinsmanna místo. Ale podobné myšlenky si vůbec nepřipouštějí. "Tohle mužstvo je úplně jiné," prohlásil asistent Löw.

Ani Italové nepovažují březnovou zkušenost za svou výhodu. "Tamto byl přátelák ve Florencii, tohle je semifinále mistrovství světa v Německu. Domácí tady hrají opravdu dobře a chtějí dojít až na vrchol. Bude to hodně těžký zápas," řekl Zambrotta. "Říkám hráčům: na Florencii zapomeňte. Skutečný německý tým uvidíte až teď," dodává trenér Lippi.

Úterní utkání v Dortmundu začne ve 21:00 a řídit ho bude mexický rozhodčí Benito Archundia.

Pravděpodobné sestavy:
Německo: Lehmann - Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm - Schneider, Frings, Ballack, Schweinsteiger (Borowski) - Podolski, Klose.
Itálie: Buffon - Zambrotta, Materazzi, Cannavaro, Grosso - Perrotta, Pirlo, Gattuso - Totti - Gilardino, Toni.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články