Hlavní obsah

Chile - Německo 0:1Němci odolali drtivému chilskému tlaku a na Poháru FIFA slaví vítězství

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Stindl 0 : 1
Záznam online reportáže

Petrohrad/Praha
Aktualizováno

Pohár FIFA vyhráli fotbalisté Německa. Úřadující mistři světa ve finále porazili Chile 1:0 a turnajem v Rusku prošli bez jediné porážky. Rozhodující gól padl ve 20. minutě, kdy váhavou rozehrávku Jihoameričanů, potrestal střelou do prázdné branky Stindl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pohár FIFA ovládli NěmciVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Svěřenci Joachima Löwa v generálce na ruské mistrovství světa v roce 2018 navázali na své krajany, kteří v pátek ovládli evropský šampionát do 21 let v Polsku. Chilští debutanti na turnaji stejně jako v semifinále s Portugalskem nedali v základní hrací době gól.

"Hráli jsme velmi dobře a vítězství jsme si zasloužili. Nikdy jsme v tomto složení spolu nehráli, proto má náš triumf ještě větší cenu," řekl v televizním rozhovoru kapitán německého týmu Julian Draxler, který byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje.

Chilané přitom v úvodu protivníka jasně přehrávali. V páté minutě po průniku Aránguize zblízka pálil Vidal, ale brankáře Ter Stegena nepřekvapil. Za čtvrt hodiny vyrazil německý gólman další Vidalovu ránu k Sánchezovi, ale útočník Arsenalu nedokázal míč dorazit do branky.

Přes velkou dominanci jihoamerického týmu ve 20. minutě otevřeli skóre Němci. Chybujícího Marcela Díaze těsně před šestnáctkou obral Werner a naservíroval míč před prázdnou branku volnému Stindlovi.

Chilany inkasovaný gól rozhodil a soupeře, s nímž ve skupině remizovali 1:1, pouštěli do dalších šancí. Těsně vedle stříleli Draxler i Goretzka, kterého ještě těsně před pauzou zblízka vychytal Bravo.

Vítězové Copy América pokračovali v nepřesnostech i na začátku druhého poločasu. Po ztrátě Beausejoura a rychlé německé akci Draxlerova tečovaná rána minula tyč.

Nejmladší tým na turnaji se poté soustředil hlavně na obranu a přenechával iniciativu Chile. Svěřenci Juana Antonia Pizziho si hlavně v závěrečné dvacetiminutovce vypracovali velký tlak, jenže Vidal i střídající Sagal ve slibných pozicích pálili nad břevno. Těsně před koncem ještě Ter Stegen vyrazil Sánchezův přímý kop.

"Hodně jsme se na tomto turnaji naučili. Ve finále jsme ze sebe vydali úplně všechno. Byl to skvělý zápas a mezi oběma mužstvy nebyl velký rozdíl. Jsme moc smutní, že jsme nezískali trofej," uvedl brankář a kapitán Chile Claudio Bravo.

Finále fotbalového Poháru FIFA v Petrohradu:
Chile - Německo 0:1 (0:1)
Branka: 20. Stindl. Rozhodčí: Mažič (Srb.). ŽK: Vidal, Jara, Vargas, Bravo - Kimmich, Can, Rudy. Diváci: 57.268.
Chile: Bravo - Isla, Medel, Jara, Beausejour - Aránguiz (81. Sagal), M. Díaz (53. Valencia), Hernández - Vargas (81. Puch), Vidal, Sánchez. Trenér: Pizzi.
Německo: Ter Stegen - Ginter, Mustafi, Rüdiger - Kimmich, Stindl, Rudy, Hector - Goretzka (90.+2 Süle), Draxler - Werner (79. Can). Trenér: Löw.

Reklama

Související témata: