Hlavní obsah

Ty jsi vážně ještě juniorka? Výškařské hvězdy žasly nad českým talentem

Michal OsobaPrávo

Když se po Diamantové lize v Londýně Michaela Hrubá bavila s ostatními elitními světovými výškařkami o dalších plánech, ohlásila, že ji teď čeká juniorský evropský šampionát. „Ty jsi vážně ještě juniorka?“ tázaly se udiveně soupeřky.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Výškařka Michaela Hrubá se svým koučem Michalem Pogánym.

Článek

„Ani jim nedošlo, že mi je pořád devatenáct, tak jsme se tomu zasmály,“ líčí talentovaná skokanka historku, která jen dokumentuje, jak už se etablovala mezi dospělými. Vždyť na Diamantové lize startovala už pětkrát, dvakrát si zaskákala finále halového mistrovství Evropy, závodila na olympiádě… Ale teprve letos se rozloučí s juniorskou kategorií.

Berou ji za dospěláka

„Je pravda, že mě ostatní berou už za dospěláka,“ ví brněnská výškařka, která zatím z nové generace atletů zanechala v seniorské atletice jasně nejvýraznější stopu. Příští týden na juniorském ME v Grossetu bude jasnou favoritkou, vždyť už vloni vládla dokonce juniorskému světu.

Ale její myšlenky se upínají i k „velkému“ MS v Londýně. Poté, co zvládla nelehké jaro, kdy skloubila přípravu na maturitu s tréninkovými změnami u nového kouče Michala Pogányho, už dokáže opakovaně skákat přes 194 cm.

„A v Londýně už jsem na 197 byla pocitově celým tělem za laťkou, ale pak spadla. Tak snad si to nechávám na důležitější soutěže,“ zasní se Hrubá. Vždyť za 197 cm se vloni v Riu udělovalo olympijské zlato, byť tehdy nezávodila letos zatím suverénní Ruska Maria Lasickeneová.

Reklama