Hlavní obsah

Italský ministr spravedlnosti se v úplatkářském skandálu přimlouvá za amnestii

ŘÍM

Možnost, že by italský úplatkářský skandál skončil všeobecnou amnestií, není takovou utopií, jak se ještě nedávno zdálo. Pro toto řešení se vyslovil i ministr spravedlnosti Clemente Mastella. "Vláda se do toho nebude vměšovat, ale opravdu si myslím, že většina fanoušků chce amnestii. Cožpak je to fér, aby Cannavaro a Del Piero po tom všem, co udělali, hráli v třetí lize?" řekl ministr v rozhovoru pro list Corriere della Sera.

Článek

V Itálii čelí obvinění z podvodů čtyři kluby. V procesu, který se zatím odehrává jen na sportovní půdě, hrozí Juventusu sestup o dvě třídy níž, AC Milán, Laziu a Fiorentině pád do druhé ligy.

Po úspěšném tažení reprezentačního týmu na světovém šampionátu v Německu však zesílilo volání po amnestii, k němuž se teď připojil i ministr spravedlnosti. Ani ve vládě ale v této věci nepanuje jednota. Ministryně sportu Giovanna Melandriová nedávno označila podobné úvahy za "naprostou pitomost".

Na vlasteneckou notu nicméně hraje také právní zástupce bývalého generálního manažera Juventusu Luciana Mogggiho, zveřejnění jehož nestandardních telefonních hovorů s šéfem komise rozhodčích prakticky aféru odstartovalo. "Až se budete v neděli dívat na finále mistrovství světa, uvidíte hráče, z nichž třetinu zaměstnával Moggi. Uvidíte trenéra Lippiho, který koučoval Juventus. Toho člověka (Moggiho) byste měli velebit, ne ho soudit," uvedl dnes advokát Paolo Trofino.

Reklama

Související témata: