Hlavní obsah

Cannavaro: Máme Francii hodně co vracet

Karel Felt (Berlín)Právo

Fotbalový obránce Fabio Cannavaro sehraje ve finále mistrovství světa v Berlíně jubilejní stý zápas za italskou reprezentaci. Pochopitelně by si nepřál nic jiného, než takové výročí vylepšit vítězstvím nad Francií a ziskem světového titulu. Cannavaro si je sice vědom špatné vzájemné bilance z posledních turnajů, ale právě teď je podle něj čas na odplatu.

Článek

Je to příjemný pocit, hrát stý zápas za reprezentaci ve finále mistrovství světa?

Na jubileum vůbec nemyslím. Kdyby mi ho nepřipomněli novináři, možná bych to ani nezaregistroval, spíš až po utkání. Teď nemám myšlenky na nějaké bilancování a přemýšlení o tom, co bylo. Soustředím se jen na to, co nás čeká a to je boj o titul mistrů světa.

Itálie nemá z velkých turnajů za poslední roky s Francií dobrou bilanci. Ani na to nemyslíte?

Na to jsem si samozřejmě vzpomněl. Byl jsem u čtvrtfinálového vyřazení na mistrovství světa 1998, kdy jsme podlehli až na penalty. Nebýt jednoho nastřeleného břevna, možná jsme byli mistry světa už tenkrát. O dva roky později jsme smolně prohráli v prodloužení. Máme jim hodně co vracet a ta chvíle přichází právě teď. V nejdůležitějším utkání.

Co pro vás ještě tento zápas znamená?

Je to moje poslední vystoupení na mistrovství světa a chci se loučit titulem. Tím neříkám, že končím v reprezentaci. Ale je to vrchol kariéry a ten si nechci pokazit. Věřím, že vyhrajeme.

Francie má Zidana, Henryho, Thurama a další výborné hráče...

Jistě, my také sílu mužstva respektujeme. Ve skupině se jim nedařilo, ale pak se výtečně rozehráli a vyřadili i Brazilce, jenže my zase Němce. Máme dost sil na to, abychom eliminovali jejich sílu a především Zidana, u něhož všechno začíná. Máme nejlepší obranu, která si poradí s Henrym. Jsme semknutý tým, který disponuje i větší hráčskou kvalitou.

Chybí ale jeden z nejlepších obránců Nesta, dokáže ho Materazzi nahradit i v tomto utkání?

Dokázal to v předchozích a já o Markovi vůbec nepochybuji. My nehrajeme dávno cattenaccio a naše obrana nestojí na jednom hráči, ani na mně ne. Obranná hra začíná už od útočníků a středové řady, která dokáže přehrát stejnou řadu soupeře.

Takže neočekáváte asi velkou přestřelku?

V takovém zápase dvou tak fotbalově vyspělých soupeřů se snad ani nedá očekávat. Nemyslím si, že by oba týmy zalezly do obrany, ale bude to boj o střed hřiště. Šancí moc nebude, proto třeba i jedna jediná může rozhodnout. Určitě se nebojím, že by finále bylo nudné. Jde o hodně a vyhraje ten, kdo dá gól. Nepředpokládám další penaltový rozstřel. Kdyby k němu přeci jenom došlo, pak my máme v brance nejlepšího gólmana na světě.

Reklama

Související témata: