Hlavní obsah

Havlát odchází z Ottawy do Chicaga

OTTAWA

Český hokejový útočník Martin Havlát bude hrát v příští sezoně zámořské NHL za Chicago. Juniorský i seniorský mistr světa z roku 2000 byl do týmu Blackhawks vyměněn z Ottawy Senators a v novém působišti podepsal lukrativní tříletou smlouvu s platem 18 miliónů dolarů. Opačným směrem v rámci velké výměny, do které se vedle Ottawy a Chicaga zapojilo i San Jose, zamířil český obránce Michal Barinka.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Martin Havlát.

Článek

Pětadvacetiletému Havlátovi skončila po letošní sezóně v Ottawě smlouva, ale klub z kanadské metropole stále vlastnil jeho práva. Dohodu o další spolupráci brzdil požadavek českého útočníka na jednoletou smlouvu, neboť se chtěl v příštím roce stát takzvaným volným hráčem bez omezení. Senátoři navíc kvůli platovému stropu 44 miliónů dolarů měli problém najít dostatek financí na plat rodáka z Mladé Boleslavi.

I proto měl o jeho dalším kontraktu rozhodovat nezávislý soudce u arbitráže v Torontu, k tomu však již nedojde. Havlát v uplynulé sezóně pobíral 2,6 miliónu dolarů a zámořští novináři předpokládali, že by si u arbitráže mohl vymoci jeho navýšení na čtyři milióny. V Chicagu si nakonec vydělá v průměru ještě o dva milióny dolarů více.

"Marty (Havlát) je velmi smutný, že musí opustit Ottawu, své dosavadní spoluhráče a hlavně zdejší skvělé fanoušky. Zároveň se ale těší na velkou šanci a důvěru, kterou do něj Blackhawks vkládají," uvedl hráčův zástupce Allan Walsh v deníku Ottawa Citizen. Chicago plánuje z českého útočníka udělat jednu z klíčových postav týmu a postavit na něm hru. Vedení klubu se k výměně oficiálně vyjádří až v pondělí, kdy se ve městě uskuteční tisková konference. Na té bude přítomen i Havlát.

Účastník olympijských her v Salt Lake City má za sebou smolný ročník, v němž vinou zranění přišel i o možný start na únorové olympiádě v Turíně. Po operaci ramene odehrál v základní části NHL jen 18 zápasů, ve kterých vstřelil devět branek a připsal si sedm asistencí. Dalších sedm gólů a šest finálních přihrávek přidal v deseti duelech play-off. Celkem ve 298 zápasech v kariéře nastřílel Havlát za Ottawu 105 gólů a zaznamenal 130 asistencí, dalších 34 kanadských bodů si bývalý hráč Třince a pražské Sparty připsal v play-off.

Společně s Havlátem opustil Ottawu i útočník Bryan Smolinski, klub naopak získal obránce Barinku a ze San Jose přišli Tom Priessing a Josh Hennessy. Dres Sharks bude nově oblékat Mark Bell.

Reklama

Související témata: