Hlavní obsah

Slavia - BATE 1:0Penalta, rychlé vedení, početní převaha k tomu. Přesto se Slavia musela smířit s hubenou výhrou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Škoda (penalta) 1 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Podle pohárové matematiky zase až o tak špatný výsledek nejde, protože Slavia gól vstřelila a neinkasovala. Pravdou ale je, že sama čekala v úvodním duelu 3. předkola fotbalové Ligy mistrů víc než výhru 1:0. Zvláště, když proti Borisovu od 20. minuty zásluhou Škody vedla, a měla početní převahu, neboť Jablonskij musel po penaltovém faulu ze hřiště. Byla to ovšem výhoda pofiderní, běloruský mistr od té chvíle bránil ještě vehementněji a těsnou prohru uhájil. K postupu má Slavia blíž, ale rozhodne až odveta za týden v Bělorusku.

Sestřih utkání Slavia - BATEVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Hodnocení po prvním kvalifikačním zápasu

Dlouhých osm let, které uplynuly od zlověstného duelu s moldavským Tiraspolem, na tu trefu slávistický národ čekal. Kapitán Škoda ji po dvaceti minutách kvalifikační partie zařídil. Sice z penalty, ale co na tom, když to byl gól, po němž Eden na chvílli pocítil, co je to fotbalový ráj?

Sešívaní dosáhli to, co si předsevzali.

Ideální scénář bez zúročení

Rychle vedli, a ještě měli o hráče navíc, protože Jablonskij se faulem na Frydrycha postaral nejen o pokutový kop, ale navrch si vysloužil i červenou kartu.

Prostě ideální scénář, jemuž lopotný úvod vůbec nenasvědčoval. Borisov podle Šilhavého tušení přijel s výhradně defenzivní taktikou. Zhuštěný běloruský val hájil vlastní šestnáctku ve dvou obranných liniích a vpřed se vysouval s krajní nechutí. Těžké něco vymyslet. Natož ho přelstít a překonat. Van Buren to zkoušel zprava, Danny zleva, Ngadeu sbíral uprostřed hřiště odražené míče, jenže k ničemu to nevedlo, protože všechno bylo příliš zdlouhavé, komplikované a dopředu signalizované.

Až Deliho balón hledající v šestnáctce Frydrycha a následný penaltový faul taktiku Borisova naboural.

Ovšem jen na chvíli, pouze na několikaminutové vzepětí, protože pak už hosté zase pokračovali v bránění. Škoda měl možnost se s ním vypořádat podruhé, Ngadeu v tisíciprocentní šanci ještě větší, jenže gólman Sčerbickij jeho ránu z malého vápna reflexivně vyrazil, takže i když se hrálo pouze na jednu bránu, zůstalo u penaltové trefy.

Zůstalo u břevna a dvou tyčí

A stejně tak i po půli, protože za ruku Bagy německý sudí druhou penaltu neodpískal a rána Hušbauera vzápětí jen orazítkovala břevno a tyč k tomu.

Pro Borisov úleva. A také výzva, aby v obraně přitvrdil a ještě úzkostlivěji střádal čas, čímž vyváděl Pražany z rytmu a hlavně z tempa.

Platilo to na ně. Územní převahu sice sešívaní měli, dlouhé minuty hráli a kombinovali před šestnáctkou Bělorusů, jenže s centrovanými míči nárok neměli a kombinací dovnitř nepronikli. Scházela přesná a hlavně překvapivá finální přihrávka, potřebné zrychlení i větší důraz. A když už se náznak příležitosti přece jen narodil, překvapený Van Buren hlavičkoval do náruče brankáře, Ngadeu mířil vedle a Škoda trefil jen tyč.

Nakonec tak zůstalo u těsné jednogólové výhry, která Slavii a celý Eden přesvědčila o tom, že cesta kvalifikací Ligy mistrů není a nebude zase až takovým rájem, jak se po úvodní penaltové trefě Škody mohlo zdát.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Slavia Praha - BATE Borisov 1:0 (1:0)
Branka: 20. Škoda z pen. Rozhodčí: Dankert - Pickel, Gittelmann (všichni Německo). ČK: 19. Jablonskij (Borisov). ŽK: Jugas, Frydrych - Signěvič, Sčerbickij, Buljat, Kendyš. Diváci: 18 147.
Slavia: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Deli, Bořil - Ngadeu - Van Buren, Rotaň (66. Mešanovič), Hušbauer, Danny (75. Mingazov) - Škoda. Trenér: Šilhavý.
Borisov: Sčerbickij - Baga, Gajdučik, Jablonskij, M. Voloďko - Kendyš, Dragun (90. + 3. Berezkin) - Stasevič (78.Tuominen), A. Voloďko, Ivanič (24. Buljat) - Signěvič. Trenér: Jermakovič.
Další zápasy 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Mistrovská část:
FCSB - Viktoria Plzeň 2:2 (1:1)
Branky: 37. Budescu, 61. Teixeira - 23. Krmenčík, 53. Kopic.
Karabach - Šeriff Tiraspol 0:0
Vardar Skopje - FC Kodaň 1:0 (0:0)
Branka: 65. Jonathan Balotelli.
Partizan Bělehrad - Olympiakos Pireus 1:3 (1:1)
Branky: 10. Tawamba - 6. a 56. Ben, 90.+1 Emenike
Nemistrovská část:
AEK Atény - CSKA Moskva 0:2 (0:1)
Branky: 45.+1 Dzagojev, 56. Wernbloom.

Reklama

Související témata: