Hlavní obsah

Meňčov vyhrál finiš na vrchol, v čele Tour je Landis

První dojezd na horský vrchol v 93. ročníku Tour de France pro sebe rozhodl ruský cyklista Denis Meňčov, který se stal vítězem čtvrteční jedenácté etapy. Za ním projeli cílem ve výšce 1860 metrů na španělském Pla de Beret v tříčlenném finiši Američané Levi Leipheimer a Floyd Landis, jenž se díky tomu ujal vedení v průběžném pořadí.

Článek

Žlutý trikot mu musel odevzdat po jediném dnu v čele závodu Francouz Cyril Dessel, který skončil v nejtěžší pyrenejské etapě dlouhé 206,5 kilometru osmnáctý se ztrátou 4:45 minuty. V celkové klasifikaci ztrácí na Landise osm sekund. Třetí je Meňčov, jenž zaostává o jednu minutu. Český jezdec Pavel Padrnos dorazil na 101. místě se ztrátou téměř 36 minut, celkově je na 76. pozici.

Závodníky ve čtvrtek prověřilo pět náročných stoupání, už v první polovině etapy museli vyjet na 2115 metrů vysoký Tourmalet, který pořadatelé ohodnotili coby nejtěžší kategorii. Navzdory těžkému profilu jel peloton od začátku svižně a nebyla nouze o útoky.

Nastydlý Mavo odstoupil

Po zhruba 30 kilometrech unikli Španělé De la Fuente a Camano, na které se vzápětí pověsili jejich krajan Flecha a Němec Wegmann. Na úpatí Tourmaletu měla tato čtveřice před pelotonem náskok více než osmi minut. V té době odstoupil ze závodu Španěl Mayo, původně jeden z očekávaných favoritů, jenž výrazně ztratil už ve středu. Podle zástupců týmu Euskaltel-Euskadi Mayo nastydl v letadle při nedělním přesunu do Bordeaux.

Na vrcholu Tourmaletu byl první De la Fuente, jenž pak vyhrál další dvě vrchařské prémie, na jedné dojel druhý a získal díky tomu puntíkovaný trikot. Dosud vedoucí vrchař závodu Dessel tak v jednom dni ztratil oba.

O osudu etapy se rozhodlo až v předposledním stoupání na Col du Portillon, když ujeli vítěz vítěz Giro d'Italia Ital Cunego a Španěl Arroyo. Asi 28 km před cílem dostihli v čele již osamoceného De la Fuenteho, jenž nakonec obsadil 40. místo 14 minut za vítězem.

Rus nastoupil a vyhrál

Tuto trojici po pár kilometrech dojela skupina se všemi favority Tour, která se postupně roztrhala. Šest kilometrů před cílem zaútočil Meňčov a vpředu s ním zůstali jen Landis, Leipheimer, Evans a Sastre. V závěrečných 250 metrech nastoupil ruský cyklista a připsal si první vítězství na Tour.

Velkou radost projevoval v cíli také Landis, který poprvé v kariéře oblékl na slavném závodu žlutý trikot. "Možná je to má poslední Tour," řekl třicetiletý jezdec, jenž před pár dny prozradil, že ho trápí artritida v kyčelním kloubu a na podzim ho čeká operace. "Ale jde o pomalý proces, není to žádná náhlá katastrofa. Příliš mě to v závodě neomezuje," řekl Landis.

Meňčov ho označil za favorita na celkové vítězství. "Ale rozhodne se až v Alpách," prohlásil ruský závodník.

Další nevýrazný výkon předvedli jezdci stáje Discovery Channel, která díky Lanci Armstrongovi v minulých letech dominovala, a její šéf Johan Bruyneel působil v cíli etapy rezignovaně. "Tohle nebude naše Tour. Na celkové pořadí bude lepší zapomenout, budeme se snažit o úspěchy v etapách," řekl Bruyneel. Nejlepší z týmových kolegů Pavla Padrnose je Portugalec José Azevedo, kterému patří 18. příčka se ztrátou 7:27 minuty na Landise.

V pátek, v den oslav výročí dobytí Bastily, opustí peloton Pyreneje. Dvanáctá etapa měří 211,5 km a vede z Luchonu do Carcassone.

Výsledky - 11. etapa (206,5 km):
1. Meňčov (Rus.) 6:06:25, 2. Leipheimer, 3. Landis (oba USA) oba stejný čas, 4. Evans (Austr.), 5. Sastre (Šp.) oba -17, 6. Boogerd (Niz.) -1:04, 7. Zubeldia (Šp.), 8. Schleck (Luc.), 9. Klöden (Něm.) všichni -1:31, 10. Moreau (Fr.) -2:29, ...101. Padrnos (ČR) -35:47.
Průběřné pořadí:
1. Landis 49:18:07, 2. Dessel (Fr.) -8, 3. Meňčov -1:01, 4. Evans (Austr.) -1:17, 5. Sastre -1:52, 6. Klöden -2:29, 7. Rogers (Austr.) -3:22, 8. Mercado (Šp.) -3:33, 9. Moreau -3:44, 10. Fothen (Něm.) -4:17, ...76. Padrnos 44:14.

Reklama