Hlavní obsah

Česko - Německo 1:2Češi se stydět nemusí. S mistry světa padli, ale na bod měli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Werner 0 : 1
78. Darida 1 : 1
88. Hummels 1 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Stydět se nemusí, ba naopak. S mistry světa sice česká reprezentace v kvalifikačním duelu prohrála a její šance na druhé místo ve skupině ještě víc devalvovaly, ale s Němci sehrála partii, za kterou si vysloužila uznání a aplaus. Löwovu týmu totiž vzdorovala, místy ho i přehrávala, i k remíze měla po nádherné Daridově trefě blízko. Mistři světa se však o gloriolu neporazitelného týmu nenechali díky Hummelsovi připravit a vyhráli 2:1. Zatímco oni se postupu do Ruska ještě víc přiblížili, Češi se musí pokusit skomírající šanci oživit v pondělí v Severním Irsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německá radost po prvním góle.

Článek
Fotogalerie

Ani pět obránců nepomohlo. Natož pak aby k něčemu byl experiment s Novákem hrajícím stopera. Právě v jeho prostoru dostal německý objev z Konfederačního poháru Werner prostor a také čas k tomu, aby si zpracoval přihrávku Özila a mezi nohama padajícího Vaclíka skóroval.

Po pouhých 229 sekundách.

Šance na vyrovnání se nabízely

Nic horšího nemohlo český celek potkat. Inkasovat v samém úvodu, ocitnout se na kolenou, nabídnout Němcům, aby se dostali do ještě větší pohody, než v jaké nastoupili.

Pravdou je, že Kopic je o ni mohl po dalších sedmi minutách připravit. Jeho signalizovanou, a tudíž předem čitelnou ránu ovšem obránci hostů zblokovali, a protože Ter Stegen poté vytáhl střelu Bořila mířící k tyči a Kalasův pokus šel pro změnu vedle, nepřineslo aktivních a svižných dvacet minut Jarolímovu týmu efekt.

Tedy gólový, protože povzbudivá pro Čechy být musela, neboť převzali iniciativu, ovládli střed hřiště, byli aktivnější, v osobních soubojích patřičně důrazní, takže drželi míč a dostávali mistry světa pod tlak.

K vyrovnání měli stejně blízko, jako Němci k druhému gólu. Ale protože Vaclík při šanci Kroose spoluhráče podržel stejně jako na druhé straně Ter Stegen hosty, skóre se do půle neměnilo. Zvláště, když Gebre Selassie prováhal těsně před přestávkou slibnou možnost, neboť místo centru na volné a nabízející se spoluhráče poslal míč vysoko nad bránu.

Daridova paráda na remízu nestačila

I zmařená příležitost ale představovala výzvu a novou motivaci. Však se také do úvodu druhé půle promítla, neboť i v ní dělali Jarolímovi svěřenci zvýšeným pohybem, důrazným napadáním, držením míče a zpřesněnou kombinací německé obraně problémy.

Ten největší měl na svědomí Souček.... Proti jeho tečované ráně se musel Ter Stegen vytasit s reflexivním zákrokem, jímž zabránil vyrovnání.

Němci ji vzali jako varování, takže po dvaceti minutách mínili vývoj zápasu kontrolovat, jenže legionář z jejich bundesligy Darida je za přespřílišnou bohorovnost přece jen ztrestal. Ránou z pětadvaceti metrů trefil přesně šibenici, takže Ter Stegen neměl nárok.

Pro Němce úder. Nebyli by to ale oni, aby na něj promptně neodpověděli. Po perfektně sehraném signálu jim hlavičkující Hummels zajistil dvě a půl minuty před koncem tři body přibližující je ještě víc k postupu na šampionát v Rusku.

Trochu podivný gól. Na samém počátku totiž Hummels povalil Jankta, jenže ruský sudí neragoval ani na rozpažené ruce protestujících domácích hráčů, ani na střelce gólu pohybujícího se na hranici ofsajdu.

Branka platila a Češi tak hořce zaplakali. Mistrům světa vzdorovali statečně, ale vytoužený bod nemají. A protože jejich největší soupeř v boji o druhou příčku ve skupině Severní Irsko vyhrál samozřejmě v San Marinu, musí Jarolímův tým v pondělí bezpodmínečně vyhrát v Belfastu, aby mohl alespoň doufat. Vždyť na Iry ztrácí už sedm bodů.

Utkání skupiny C kvalifikace MS 2018:
ČR - Německo 1:2 (0:1)
Branky: 78. Darida - 4. Werner, 88. Hummels. Rozhodčí: Karasev - Averjanov, Kalugin (všichni Rusko). ŽK: Kalas - Müller, Hummels. Diváci: 18 093.
ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Kalas, Suchý, Novák, Bořil - Kopic (53. Krejčí), Souček, Darida, Jankto (89. Zmrhal) - Krmenčík (76. Kliment). Trenér: Jarolím.
Německo: Ter Stegen - Kimmich, Hummels, Ginter, Hector - Kroos, Stindl (67. Draxler) - Müller, Özil, Brandt (60. Rüdiger) - Werner (79. Can). Trenér: Löw.

Reklama

Související témata: