Hlavní obsah

Sparta - Karviná 2:0Letná se po 17 letech pokochala Rosického gólem, který přinesl klid před derby

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Rosický 1 : 0
55. Hovorka 2 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Velký comeback se vším všudy. Tomáš Rosický se poprvé po 17 letech představil v základné sestavě fotbalové Sparty a hned se postaral o vítězný gól. Letenští v utkání 6. ligového kola porazili Karvinou 2:0 a posunuli se na čtvrtou příčku tabulky. Druhý gól přidal stoper Hovorka. Příští neděli nastoupí Sparta k derby na Slavii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost sparťanských fotbalistů po prvním gólu. Zleva střelec Tomáš Rosický, Ondřej Zahustel, vzadu si váže tkaničku Lukáš Mareček a vpravo David Lafata.

Článek
Fotogalerie

Probudí se Sparta aspoň po reprezentační přestávce? Klíčová otázka, která zápas předcházela. Letenské fanoušky navnadila základní sestava, v níž se poprvé od loňského návratu z Arsenalu objevil špílmachr Rosický. Hned se také chopil dirigentské taktovky a domácí se tlačili před šestnáctku soupeře.

Počáteční distribuce míčů z Rosického kopaček vycházela kvůli následným nepřesnostem jeho spoluhráčů vniveč, a tak se o úvodní gól musel postarat sám. V 17. minutě vyšla Spartě rychlá akce. Aktivní Zahustel odcentroval z pravé strany pod sebe a Rosický od penaltového puntíku překonal Berkovce.

Malý Mozart tak v soutěžním zápase skóroval poprvé od loňského 1. června, kdy se v dresu národního týmu trefil v přípravném duelu proti Rusku (2:1) v Innsbrucku. Za Spartu pak dal gól po 17 letech!

Gól ovšem kupodivu víc nabudil Karvinou. Letenská obrana pořádala v prvním poločase den otevřených dveří a šancí přibývalo. Letič sám na hrotu na míč jen těsně nedosáhl, Budínský hlavou branku jen těsně minul a Kalabiška pak z dobré pozice trefil jen Dúbravku.

Sparta pochopila, že s takovou by ke třem bodům nedošla. Po přestávce se znovu chopila iniciativy. Lafata ještě po akci Zahustela s Rosickým ztroskotal na Berkovcovi, stoperům se však v 55. minutě vedlo líp. Mareček rozehrál rohový kop, po němž míč spadl před Hovorku a obránce ho snadno poslal do odkryté branky.

Karviná ještě zahrozila Košťálovou hlavičkou, ale Dúbravka si přivezl formu z londýnského Wembley a klíčovým zákrokem mužstvo podržel.

Další vzrušení dlouho nepřicházelo. Až v poslední minutě střídající Plavšič zpackal samostatný nájezd na Berkovce a dorážející V. Kadlec nedokázal trefit prázdnou branku.

Fotbalová liga - 6. kolo:
Sparta Praha - MFK Karviná 2:0 (1:0)
Branky: 17. Rosický, 55. Hovorka. Rozhodčí: Nenadál - Koval, Kříž. Bez karet. Diváci: 9320.
Sparta: Dúbravka - Zahustel, Mareček, Hovorka, Costa - Mandjeck, Sáček (59. M. Frýdek) - Biabiany, Rosický (85. Plavšič), Šural (61. V. Kadlec) - Lafata. Trenér: Stramaccioni.
Karviná: Berkovec - Moravec, Košťál, Hošek, Eismann (56. Štěpanovský) - Panák, Janečka (73. Smrž) - Kalabiška, Budínský (68. Weber), Letič - Ramírez. Trenér: J. Weber.

Reklama

Související témata: