Hlavní obsah

Pechanová na ME získala bronzovou medaili i na trati 10 kilometrů

Jana Pechanová získala na plaveckém mistrovství Evropy v Budapešti už druhou bronzovou medaili. Po středečním úspěchu na pětikilometrové trati ve čtvrtek ve vodách Balatonu skončila třetí i na dvojnásobné trati. Závod v disciplíně, která se nově poplave na olympijských hrách v Pekingu 2008, vyhrála Angela Maurerová z Německa před domácí Ritou Kovácsovou.

Článek

Pětadvacetiletá plavkyně brněnské Komety je zatím jedinou plavkyní, která má z mistrovství Evropy v Budapešti dvě medaile. Totéž se podařilo mezi muži i Thomasi Lurzovi z Německa, který dokonce dvakrát vyhrál. Dnes za ním na pětce skončil druhý další Němec Christian Hein, třetí byl Ital Simone Ercoli.

Svěřenkyně Josefa Nalezeného si z kontinentálních šampionátů v dálkovém plavání připsala po ME v Helsinkách 2000 již třetí bronz. Ve své sbírce má také dvě stříbrné medaile z mistrovství světa v dálkovém plavání z let 2003 z Barcelony a 2004 z Dubaje.

Finiš se povedl

"Na začátku to nebylo nejlepší, cítila jsem, že jsem včera závodila," prohlásila v cíli Pechanová. Finiš se jí prý povedl. "Už to nebylo takové maso jako na pětce," připomněla středeční hromadný finiš a tvrdou bitvu o medaile.

Pechanová umí plavat rychle i v bazénu, z "krátkého" ME ve Valencii 2000 si přivezla stříbro (400 m v. zp.) a bronz (800 m v. zp.). Příští týden bude v obou těchto disciplínách v Budapešti startovat.

Jediný český zástupce na pětikilometrové trati Jakub Fichtl se do desítky nevešel a skončil třináctý, Rostislav Vítek dal přednost své nesilnější trati na 25 kilometrů, na které se poplave v sobotu. Yvetta Hlaváčová se prý vinou teplé vody trápila a vzdala kvůli nevolnosti.

Výsledky:
Muži - 5 km: 1. Lurz 56:00,1, 2. Hein (oba Něm.) -1,1, 3. Ercoli (It.) -1,7, 4. Ferreti (It.) -4,3, 5. Dratčev -38,8, 6. Sanačev (oba Rus.) -55,9, ...13. Fichtl (ČR) -1:00,6.
Ženy - 10 km: 1. Maurerová (Něm.) 2:07:10,8, 2. Kovácsová (Maď.) -3,5, 3. Pechanová (ČR) -4,8, 4. Popovová -6,5, 5. Ilčenková (obě Rus.) -7,2, 6. La Pianaová (It.) -8,2, ...Hlaváčová (ČR) nedokončila.

Reklama

Související témata: