Hlavní obsah

Michek zůstal při těžkém debutu v Lokti jen těsně za bodem

LOKET

Český motokrosař Martin Michek byl při svém debutu v mistrovství světa překvapivě nejlepší z domácích jezdců a dokonce na loketské trati sahal po bodu. "Škoda, že jsem v závěru druhé jízdy neudržel pozici v první dvacítce," litoval po závodech osmnáctiletý závodník.

Článek

"Udělal jsem maximum pro dobrý výsledek a musím poděkovat za skvěle připravenou motorku. Byla to v tom horku pro mne těžké, ale beru to za obrovskou zkušenost a jen škoda, že jsem v závěru druhé jízdy neudržel pozici v první dvacítce," říkal Michek, jenž dostal od českého manažera Ervína Krajčoviče příležitost v továrním týmu Delta Racing.

"Byl to dost risk posadit ho bez výraznějších zkušeností a jen s pár dny tréninku na čtyřtaktní Suzuki 450, ale Michek si vedl fakt skvěle," líčil Krajčovič. "Je mi líto i první jízdy, kdy jsem po nadějném startu neobjel ani celé kolo, protože se mi při tlačenici nahoře v zatáčce zasekl kámen pod brzdovým pedálem a přestalo se točit zadní kolo," doplnil Michek.

Senzací už bylo jeho účinkování v sobotní kvalifikaci, neboť ve třídě MX1 zajel 24. čas. "Byl to šok pro všechny, ale nejvíc pro mne," tvrdil Michek, jenž bezpečně postoupil do závodu, což se nepovedlo nejen na divokou kartu startujícím Jiřímu Čepelákovi s Petrem Masaříkem, ale ani pravidelnému účastníkovi MS Josefu Dobešovi, který jako jediný z našich dokázal letos získat body. "Dělilo mi jen 11 tisícin sekundy od toho, abych se udržel mezi třiceti účastníky závodu," říkal smutně.

Nakonec se Dobeš objevil alespoň ve druhé jízdě, když nastoupil jako náhradník za zraněného Billa ze Švýcarska. Po startu se držel kolem patnáctého místa, jenže na trati vydržel jen čtyři kola. "Zastavila mě proražená pneumatika, v Lokti prostě nebývá štěstí na mojí straně," litoval. Z pozice náhradníka se ve II. jízdě silnější třídy svezl i Masařík, jenž ale od začátku jezdil pouze na chvostu a skončil s velkou ztrátou na 22. místě.

Michek, který hodil za hlavu smůlu z první jízdy, si na trati počínal daleko odvážněji a dokonce se protlačil až na devatenáctou příčku. "Bohužel ke konci jsem toho měl už fakt plné zuby a těžko si držel ideální stopu," přiznal český mladíček. Jeho vrstevníci Jiří Jankovský a Filip Neugebauer ve třídě MX2 neprošli už kvalifikací.

Reklama

Související témata: