Hlavní obsah

Špotáková bude ladit formu u vody s přítelem

PRAHA

Necelé dva týdny dělí českou oštěpařku Barboru Špotákovou od startu na mistrovství Evropy v Göteborgu. Do Švédska poletí příští čtvrtek jako čerstvá česká rekordmanka a držitelka druhého nejlepšího letošního výkonu na světě. Nálepku favoritky jí nikdo neodpáře. Pětadvacetiletá rodačka z Jablonce se zodpovědnosti neleká.

Článek

"Samozřejmě je pro mě obrovská změna, že do Švédska jedu jako favoritka. Přišlo to docela rychle. Ale já se cítím stále lépe. Takovou formu jako nyní jsem nikdy neměla," vypráví. Ani obrovská očekávání a s tím související tlak Špotákovou nesvazují. "Věřím, že to zvládnu."

Povzbudil ji rekord

Při posledním testu výkonnosti v Helsinkách poslala prvním hodem oštěp do rekordní vzdálenosti 66 metrů. Právě v hlavním městě Finska před rokem selhala při mistrovství světa. "Letos byla atmosféra podobná. Když jsem si vzpomněla na loňský výkon, úplně se mi svíral krk. Ale strašně jsem se soustředila. Možná mi pomohl strach a respekt z toho stadiónu," přemítá nad zatím životním pokusem.

Věří, že pokud podobný výkon zopakuje v Göteborgu, medaile jí neunikne. "Když hodím přes 65 metrů, mělo by to stačit mezi tři nejlepší," přemítá. "Kdybych se vracela s prázdnou, byla bych hodně zklamaná. Ale letos jsem hodila opakovaně za pětašedesát metrů. Nešlo o žádné náhody," přemýšlí o švédském startu.

Na sever Evropy se přesune až příští čtvrtek. Do té doby už bude především odpočívat. "V úterý mě ještě čeká poslední házení, pak už se budu snažit jen udržet na vlně, která mě vynesla k současným výkonům. Nechci nic pokazit," vykládá Špotáková.

Zamilovala si beachvolejbal

Volno bude trávit s přítelem. "Hlavně pojedu pryč z Prahy. Chci si vyčistit hlavu, takže vyrazíme na Slapy, asi se podívám i do Jablonce," plánuje česká medailová naděje pro Göteborg. Nebude však jenom zahálet. "Určitě se lehce projedu na kole, budu plavat. Všeho jen trošku, abych se udržela," líčí svůj program.

Ten vyšperkuje netradičním doplňkem. "Před Helsinkami jsem byla hrát beachvolejbal a hodila jsem parádně, takže v pondělí s přítelem určitě půjdeme u něj doma hrát znovu," odtajňuje plány.

Foto jako punkerka

Do Švédska si přibalí řetízek od přítele a plyšového lemura z filmu Madagaskar. "Dostala jsem ho v červnu od maminky k narozeninám a jenom vyhrávám. Teda s výjimkou závodu v Aténách, kde jsem ho půjčila Ivě Strakové. Myslela jsem, že jeho síla bude fungovat na celém stadiónu, ale nějak stávkoval," směje se Špotáková, jež se stala i patronkou Středoškolského atletického poháru.

Jako hlavní tvář tohoto podniku se objevuje na plakátech jako oštěpařka, punkerka a také DJ. "Začátek focení byl takový rozpačitý. Ale ukázalo se, že Radovan Šubín, který snímky dělal, je profík. Vtáhnul mě do toho. Přestože jsme fotili celý den a já pořád dokola měnila oblečení, dost jsme se nasmáli," líčí Špotáková, která stihla dokončit studium na zemědělské univerzitě.

Reklama

Související témata: