Hlavní obsah

Moc rád bych si dal Zlatou přilbu na hlavu, přijímá Milík pardubickou výzvu

Pardubice

Nejstarší plochodrážní závod na světě, pardubická Zlatá přilba, už 21 let neměl vítěze z Česka. Letos bude první říjnovou neděli největším domácím trumfem Václav Milík a odvážně přijímá výzvu, aby nenechal odvést cennou trofej znovu do ciziny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český jezdec Václav Milík.

Článek

Slyšíte už ze všech stran, že máte napodobit Tomáše Topinku, který v roce 1996 jako posledních český plošinář získal Zlatou přilbu?

Určitě bych si tu přilbu moc rád dal na hlavu. I když se zrovna letos sejde hodně silná konkurence, minimálně finálový plán mám. Uspěje ten, kdo se zrovna dobře vyspí, ale já vím, že všichni jsou porazitelní. Vím, jak prestižním závodem Zlatá přilba je, a navíc bydlím kousek od Pardubic, takže tu tradici od dětství vnímám. Táta na svítkovském oválu kdysi vyhrál malé finále, tak bych ho konečně rád překonal.

Vám se ale na Zlaté přilbě zatím nikdy moc nedařilo. Věříte, že se letos všechno zlomí?

Zlatou přilbu jsem jel naposledy v roce 2014, pak se mi její termín vždycky kryl s povinnostmi v polské lize. Letos nás finále s Vratislaví čeká už tento týden, takže příští neděli mohu mít vyhrazenou pro pardubický závod. I když na žádný jeho ročník nemám zrovna pozitivní vzpomínku, letos bych rád prodal, jak se mi daří. Třeba to vyjde.

Jak těžké pro vás bude zvládnout dva vrcholy takhle krátce po sobě?

Už když jsem ve Vratislavi koncem roku 2014 podepisoval smlouvu, tak mi říkali, že do tří let bychom měli udělat titul. Všichni cítíme, že nastal čas, abychom v lize triumfovali a kdyby se to skutečně povedlo, tak se mi v té euforii třeba konečně zadaří i na pardubické dráze.

Budete doma pod velkým tlakem?

Naučil jsem se tlak na sebe nepustit. Když na sebe moc tlačíte, tak pak se většinu drbete v nemocnici na hlavě. Rád se na Zlatou přilbu vracím, i když na tamní tvrdší dráze mívám problém s předjížděním, takže to chce naladit mašinu na co nejlepší starty. Důležité bude projít složitým systémem jízd mezi šest finalistů a v jízdě na šest kol se může stát už cokoli.

Jak to vypadá s možností vaší účastí v Grand Prix 2018?

Přímý postup z Challenge se bohužel nepovedl, ale pořád snad existuje šance dostat divokou kartu na celý seriál od promotéra. Třetí místo z červnové Markéty i desáté ze srpnového záskoku v polském Gorzowě snad mají svou váhu. Medailově mám rozjetý seriál mistrovství Evropy, ale nezkoumal jsem nějakou zákulisní politiku udělování míst v Grand Prix. Prostě počkám, jak o mně rozhodnou jiní.

Reklama

Související témata: