Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 0:1Sparta titul ve šlágru definitivně odepsala. Plzeň za ním s rekordem mašíruje

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Kolář 0 : 1
Záznam online reportáže

dos,zpSport.cz
Aktualizováno

Letenští se snažili, plzeňští profesoři jim ovšem ukázali, proč na podzim suverénně vládnou. Fotbalisté Viktorie v utkání 10. ligového kola Kolářovým gólem zvítězili na Spartě 1:0 a desátou výhrou tak vytvořili český rekord v nejlepším startu do sezóny. Zatímco Plzeň dál vede tabulku o osm bodů před Slavií, šestá Sparta na ni ztrácí už neuvěřitelných 15 bodů. Na titul může definitivně zapomenout, unikají jí navíc také pohárové příčky...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Danil Kolář (vlevo) se raduje z vedoucího gólu proti Spartě.

Článek
Fotogalerie

Sparta prohrála na Letné s Plzní 0-1

Základní sestavy velkým překvapením nebyly. Letenští posadili jen na lavičku uzdraveného Rosického. Stejně tak mezi náhradníky usedl plzeňský stoper Hubník, který Viktorii chyběl od konce srpna. V její nominaci vůbec nebyl Limberský, o němž se spekulovalo, že by mohl nastoupit s maskou na operovaném jařmovém oblouku.

Plzeň začala sebevědomě, jak se na suverénního lídra soutěže sluší. Sparta ovšem její nástup záhy zachytila a na trávníku se začal odvíjet tuhá bitva, v níž nebylo příliš prostoru na přečíslení a zaskočení protivníka. Až ve 13. minutě se plzeňský Kolář do mírné šance dostal, z voleje však branku přestřelil.

Domácí se revanšovali líbivou kombinací. Šural a V. Kadlec připravili slibnou pozici pro Lafatu, který z hranice šestnáctky zamířil těsně vedle Kozáčikovy branky. Kapitánovi posléze nabil také Biabiany, výsledek byl stejný. Pořádnou ránu na bránu tak předvedl až plzeňský Kolář, jehož volej Dúbravka s problémy zkrotil.

Exsparťané se postarali o gól

Vzrušení přišlo ve 36. minutě. Bránící Havel podklouzl, Zahustel mu unikl, centroval před branku a marně se dožadoval penalty za Kopicovu ruku. O dvě minuty později se skóre pohnulo na druhé straně. Gólovou akci založil brankář Kozáčik troufalou kličkou na V. Kadlece. Stoper Hejda pak odcentroval do šestnáctky přesně a Kolář se hlavou trefil. O gól se tak postarali dva exsparťané. Sparta mohla téměř vzápětí po rohu vyrovnat. Hovorkova střela už se pomalu snášela do branky, Hájek však stačil míč vykopnout. Do přestávky se ještě tutovky dočkala i Plzeň, jenže Petržela z bezprostřední blízkosti trefil jen nic netušícího Dúbravku...

Náskok Viktoria bránit umí...

Plzeň je mistrem v hájení těsného náskoku a po přestávce bylo znát, že sparťané už si tolik nevěří. Do zbraně tak musel i Rosický, který přišel zachraňovat zápas v 62. minutě. Brzy také nadýchal skvělý centr na Zahustela, jehož hlavičku ještě náramněji vyrazil Kozáčik.

Velmi aktivní byl sparťanský útočník V. Kadlec, ani jemu však nebyl ze dvou šancí vyrovnávací gól přán. Když pak trefil tyč a odražený balón do sítě dostal střídající Ben Chaim, asistent Kříž mu ovšem se značným zpožděním odmával těsný ofsajd, což vzbudilo na Letné bouři nevole.

Plzeň tak v součtu s minulou sezónou v lize zvítězila 12krát za sebou, v soutěži pak neprohrála již 15krát za sebou. Naposledy nebodovala v dubnu právě na Spartě...

Fotbalová liga - 10. kolo:
Sparta Praha - Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)
Branka: 38. Kolář. Rozhodčí: Příhoda - Moláček, Kříž. ŽK: V. Kadlec - Krmenčík, Řezník, Hejda, Havel, Hrošovský. Diváci: 17 134.
Sparta: Dúbravka - Zahustel, Štetina, Hovorka, M. Kadlec - Mavuba, Mareček (74. Sáček) - Biabiany (62. Rosický), Lafata, Šural (54. Ben Chaim) - V. Kadlec. Trenér: Stramaccioni.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hájek, Havel - Hořava, Hrošovský - Petržela (64. Zeman), Kolář (81. Bakoš), Kopic (70. Pilař) - Krmenčík. Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: