Hlavní obsah

Trapattoni nevěděl, že Piták umí tak skvěle hlavičkovat

PRAHA

Italský kouč Giovanni Trapattoni se s fotbalisty Salcburku, které převzal před sezonou, stále ještě teprve seznamuje. Po středeční výhře ve třetím předkole Ligy mistrů nad favorizovanou Valencií 1:0 se rozplýval nad výkonem Karla Pitáka. A neskrýval, že jej česká posila týmu a střelec jediného gólu překvapil.

Článek

Zvlášť tím, jak si poradil v gólové situaci. "Nevěděl jsem, že je Piták tak skvělým hlavičkářem," poznamenal kouč k situaci, kdy bývalý slávistický záložník přeskočil v šestnáctce stopery soupeře, což u něj nebývalo k vidění ani v české lize. Trapattoni naznačil, že by byla škoda, kdyby Piták dál vysedával mezi náhradníky. "Je to inteligentní hráč, velmi důležitý z taktického hlediska," citovala kouče agentura APA.

Hráči prý splnili všechno, o čem s nimi v minulých dnech mluvil. "Ale přesto bylo vidět, že má Valencie velmi silný tým," uvedl. Jeho kolega z hvězdného trenérského dua Lothar Matthäus si pochvaloval vysoké tempo zápasu. "Byl to náš nejlepší výkon v sezoně," uvedl a týmu složil velkou pochvalu.

Podobně mluvili i hráči AC Milán, i když doma dali Crvené zvezdě Bělehrad jen jeden gól. "Šlo nám to lépe, než kdokoliv očekával. Oni na tenhle zápas trénovali dva měsíce, my deset dní. Ale v odvetě to bude boj," tušil autor jediného gólu Filippo Inzaghi. Gólman hostů Randjelovič se ve druhém poločase rozchytal a zmařil dvě jasné šance Gilardinovi a další Seedorfovi.

Liverpool zažil zklamání

Zklamaní byli oba ostrovní zástupci: anglický Liverpool a skotští Hearts. Liverpool ztuha otočil zápas s Haifou a v odvetě se bude opírat jen o jednobrankový náskok. "Trochu mě mrzí, že jsme v prvním poločase nevyužili svou velkou převahu," řekl kouč Rafael Benítez, jenž věřil ve zlepšení po dalších dvou týdnech tréninku. Zatím příprava jeho týmu běží jen 15 dní.

Benítez měl radost z toho, že se trefil chilský rychlík González, jehož poslal s důvěrou v jeho schopnosti na hřiště až v 85. minutě. V závěru ale trnul při šanci hostů, které připravil o senzační remízu jen skvělý zákrok brankáře Reiny.

Odveta se uskuteční na dosud neurčeném místě, v Izraeli UEFA hrát zakázala kvůli nynější válce s Libanonem. Kouč Maccabi Rony Levi ale rozhodnutí stále nemohl přijmout. "Kdybychom mohli hrát v Tel Avivu, měli bychom větší šanci na výhru," poznamenal. Na Haifu se v posledních dnech snášely rakety, hráči trénovali daleko v cizině a na fotbal se soustředili jen stěží. "Není to nejlepší situace. Snad na ty věci kluci alespoň na hodinu a půl zapomněli," věřil Levi.

Hearts se zápas s AEK nepovedl

Naopak na zápas touží zapomenout hráči Hearts. Duel s AEK Atény (1:2) měli pod kontrolou, dokud nebyl vyloučen portugalský záložník Aguiar. Druhou žlutou kartu dostal za odkopnutí míče na půlce a podle kouče Valdase Ivanauskase se v šatně hodně vztekal. "To vyloučení nás stálo zápas," uvedl Ivanauskas. Do té doby AEK nastřelilo dvakrát břevno, jednou zásluhou Michala Pospíšila, který v nouzi odhlavičkoval míč do konstrukce své branky.

Zatímco Milán v sestavě se čtyřmi mistry světa slavil na den přesně měsíc po vítězném berlínském finále nad Francií výhru, Chievo si ze hřiště Levski Sofia odvezlo dvoubrankovou porážku. A to ještě podle mínění domácích upřel rozhodčí Jaroslav Jára Levski v prvním poločase penaltu.

Chievo, které původně v lize skončilo sedmé a do soutěže se dostalo jen díky tomu, že Juventus, Fiorentina a Lazio zaplatily body za účast v korupčním skandálu, premiéru v Lize mistrů nezvládlo. "Levski jsme nepodcenili," řekl jeho kouč Giuseppe Pillon. "Je to silný tým a my nejsme AC nebo Inter Milán. Musíme dál žít v realitě," dodal.

Reklama

Související témata: