Hlavní obsah

Hrdlička s Fořtem zařídili Slavii výhru 2:0 v Ázerbájdžánu

Fotbalisté pražské Slavie zrušili tajemné kouzlo ázerbájdžánského týmu Karvan Jevlach. Neznámého soupeře, který v předchozích dvou duelech v Poháru UEFA s Trnavou vyhrál a neinkasoval, ve čtvrtek na hřišti v Baku porazili zásluhou gólů Hrdličky a Fořta 2:0. Udělali tak velký krok k tomu, aby za dva týdny na Strahově v odvetě druhého předkola slavili postup do hlavní soutěže.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Slávisté se mohou radovat, jsou blízko k postupu.

Článek

Na sedmitisícovém stadiónu Šafa, který byl naplněn až po střechu, si přitom museli slávisté projít dvojími nástrahami. Jednak je zmáhalo téměř čtyřicetistupňové vedro, za druhé na ně soupeř vyrukoval hodně zostra. Obraně Pražanů působil největší starosti rychlý Senegalec Camara, jemuž ze zálohy létal dopředu jeden dlouhý míč za druhým. Nejprve utekl Studíkovi a ocitl se sám před Kozáčikem, ten ale jeho střelu vyrazil rukou na roh.

Do další šance pustil Camaru Dosoudil, jenž podskočil míč, útočník se rozhodl opuštěného Kozáčika přelobovat, ale obloučkem vysoko přestřelil. Na nerovném trávníku míč slávisty příliš neposlouchal, ale přesto ve 14. minutě z jejich kopaček udeřilo.

Rozhodčí gól konzultoval s asistentem

Po rychlém brejku zvládl Ferreira míč srazit jen na roh. Ten rozehrál tradičně Lukáš Jarolím a Hrdlička hlavou z osmi metrů na přední tyči poslal od břevna míč těsně za čáru. Hlavní rozhodčí si ještě pro jistotu došel pro konzultaci k asistentovi a pak gól uznal.

Gól i v tropickém vedru zmrazil domácí nápor. A slávisté mohli přidat druhý: po Gaúchově a Vlčkově spolupráci se Janda ocitl sám před brankářem, ale ten nohou vykopl jeho střelu na roh. Slavia se čím dál víc začala prosazovat kombinací, hra se přestěhovala do středu hřiště a do další šance se aktéři dostali až ve 41. minutě. Postaral se o to Jarolím, jenž vysunul po levé straně Šventa, který zpětnou přihrávkou našel Vlčka, ale ten si na hrbolatém terénu musel míč zpracovávat nadvakrát a do střely mu stihl skočit obránce.

Po změně stran se domácí rozhodli navázat na svůj výkon ze začátku zápasu a nastoupili opět v rychlém tempu. Brazilec Ferreira se zbavil Šventa, naštěstí pro slávisty vysoko přestřelil. Pak Achalkaci poslal trestný kop po zemi, jeho rána prošla pod nadskočivšími hráči ve zdi, ale Kozáčik byl u tyče včas.

Fořt pečetil v nastavení

Na opačné polovině unikl Vlček, ale na jeho centr Gaúcho nedoskočil. Po hodině hry tempo začalo opadat, vedro se viditelně projevovalo na Pražanech, ale poznamenalo i nasazení domácích.

Po hodině hry se vydal k brance Švento, ale dostal se do ostrého úhlu a trefil pouze boční síť. Na druhé straně chyboval Kozáčik, který zbytečně vyběhl před šestnáctku pro dlouhý centr, jeho nepřesný odkop ale Ferreira z 25 metrů nedokázal usměrnit do branky. V 84. minutě si zpracoval Muzikův centr zcela volný Mirzajev, jenž byl v té chvíli na hřišti pár vteřin, ale Kozáčik stačil vyběhnout a hrozící vyrovnání odvrátit. Domácí hráč se trefil jen do něj.

Slávisté pak svůj úspěch ještě vylepšili. Ve třetí minutě nastavení Janda obešel v šestnáctce obránce, všiml si před brankou volného Fořta a střídající útočník pohodlně ze dvou metrů trefil prázdnou branku.

Karvan Jevlach - Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 14. Hrdlička, 90+3. Fořt. Rozhodčí: Stanišič - Radulovič, Cvijetič (Srb.). ŽK: Trapaidze, Ferreira - Hrdlička, Vlček, Studík. Diváci: 7312.
Jevlach: Hasanov - Nasirov, Inckirveli, Pereira, Trapaidze (84. Mirzajev) - Achalkaci (60. Maharamov), Muzika, Bajramov, Mammadov (46. Abdulov) - Ferreira, Camara. Trenér: Husejnov.
Slavia: Kozáčik - Švec, Dosoudil, Studík, Hubáček - Janda, L. Jarolím, Hrdlička (81. Kalivoda), Švento - Vlček (75. Táborský), Gaúcho (86. Fořt). Trenér: K. Jarolím.

Reklama

Související témata: