Hlavní obsah

Roger, nebo Rafa? Tenisté budou hlasovat, kdo byl letos nejlepší

Tenisová sezóna se pomalu blíží ke konci, a tak je čas na tradiční ankety. Mužská tenisová asociace (ATP) zveřejnila nominace, ve kterých figurují i dvě letošní největší hvězdy, Roger Federer a Rafael Nadal. Oba se na začátku roku vrátili po zranění, oba letos vyhráli dva grandslamy. Kdo byl ale podle jejich kolegů lepší?

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Švýcar Roger Federer (vpravo) a Španěl Rafael Nadal.

Článek

Hodně těžký úkol čeká letos na tenisty. Jako každoročně i letos budou hlasovat o vítězích několika tradičních cen a hned ve dvou kategoriích se budou muset rozhodnout mezi legendami Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem. Šestatřicetiletý Federer a o pět let mladší Nadal jsou nominováni v kategorii Návrat roku.

Federer se vrátil na kurty letos v lednu po půlroční pauze způsobené zraněním kolene ve vynikající formě. Vyhrál Australian Open, ovládl turnaje v Indian Wells, Miami a Halle, kraloval ve Wimbledonu a před pár dny zvítězil v Šanghaji. I jeho největší rival, Rafael Nadal, se vracel po zranění. Na Australian Open podlehl ve finále právě Federerovi, antuková sezóna však patřila jen a jen jemu.

Hlasovat můžou i fanoušci

Nenašel přemožitele v Monte Carlu, Barceloně, Madridu a podesáté se radoval z triumfu na French Open. Další tituly do sbírky pak přidal na US Open a v Pekingu. Spolu s nimi se o vítězství v kategorii Návrat roku ucházejí Srbové Janko Tipsarevič a Filip Krajinovič, Jihoafričan Kevin Anderson a Němec Cedrik-Marcel Stebe.

Federer a Nadal figurují také v nominaci na Cenu Stefana Edberga za sportovní chování. Spolu s nimi se o tuto cenu uchází také Argentinec Juan Martín del Potro a Chorvat Marin Čilič. Tenisté budou hlasovat i o vítězi v kategorii Turnaj roku a Nejlepší hráč roku. V této kategorii jsou nominováni hráči, kteří v průběhu sezóny zaznamenali velký posun. Jsou jimi Němec Alexander Zverev, Kanaďan Denis Shapovalov, Rus Andrej Rubljov a Španěl Pablo Carreňo-Busta.

Nezapomnělo se ani na fanoušky. Ti budou moci na webu ATP rozhodovat o nejoblíbenějším tenistovi a deblovém páru. V rámci slavnostního večera budou rozdány i další ocenění jako třeba Hráč roku, Deblový pár roku, Hvězda zítřka, Trenér roku či Cena Arthura Ashe za humanitární čin.

Kdo by dostal hlas od vás?
Roger Federer
75,4 %
Rafael Nadal
24,6 %
Celkem hlasovalo 7666 čtenářů.

Reklama