Hlavní obsah

Šebrle se bál, že po propršeném desetiboji onemocní

GÖTEBORG

Počasí, počasí a znovu počasí podle Romana Šebrleho dramaticky ovlivnilo desetiboj na mistrovství Evropy v Göteborgu. Světový rekordman se s nepřízní povětrnostních podmínek popral a jako čtvrtý muž v historii obhájil kontinentální titul pro nejvšestrannějšího atleta. Naposledy se to podařilo před dvaceti lety Britovi Daleymu Thompsonovi.

Článek

"Tak tenhle závod odnesu," řekl Šebrle a odkašlal si poté, co přišel mezi novináře. Třebaže měl s sebou na ploše dvě tašky plné náhradních věcí, několikrát pořádně promokl a promrzl. "V krku mě bolelo už při skoku o tyči. Stokrát líp závodím ve vedru, v dešti je tohle jeden z mých nejlepších výkonů," prohlásil po pátečním vítězství, které vybojoval s velkým náskokem.

Průběh závodu nesledoval, soustředil se na sebe. "Soupeři mi to ani trochu neulehčili," uvedl. "Bojoval jsem sám se sebou, zadarmo to rozhodně nebylo. Bylo by to ale daleko zajímavější, kdyby byly ideální podmínky," tvrdil. "A příští roky budu mít soupeřů až až," řekl směrem k mistrovství světa a olympijským hrám.

Poprvé od loňského halového ME v Madridu zase hrát uslyší hymnu na svou počest. "To pro mě byla velká motivace," uvedl. Před soutěží mluvil o daleko větším výkonu než 8526 bodů, chtěl udělat o 300 bodů více. "Přál jsem si k tomu ale 30 stupňů ve stínu a vítr do zad. Protivítr i déšť ubraly hodně bodů. Všem," zopakoval.

Všechny vrhy zkazil

Skokanské disciplíny mu prý vyšly parádně. "Bohužel jsem zkazil všechny vrhy. Přitom mi šly na tréninku. V oštěpu mi nesedl ani jeden hod," káral se.

Kam řadí své sedmé zlato z velkých soutěží? "Evropa znamená hodně, je jednou za čtyři roky a obhájit je hodně těžké. Hned pod olympiádu," prohlásil. Halové MS mu připadá méně důležité. "I když, každé zlato je zlato," uvedl. Byl rád i za svého tréninkového partnera Attilu Zsivóczkyho z Maďarska, který skončil druhý.

Páteční desetiboj ho prý bolel od začátku až do konce. V cíli běhu na 1500 metrů dlouho ležel. "Já jsem vždycky odrovnaný," řekl. Stal se prvním atletem, který absolvoval 35 desetibojů v kariéře nad 8000 bodů. "Ale přál bych to spíš Dvořkovi. Mně o to nešlo, jemu jo," uvedl na adresu Tomáše Dvořáka, kterému kýžená hranice unikla o tři body.

Reklama