Hlavní obsah

Woods je největším favoritem US PGA Championship

Celkem 156 profesionálních golfistů bude od čtvrtka startovat na čtvrtém závěrečném turnaji série major, kterým bude US PGA Championship na hřišti Medinah ve státě Illinois. Prvenství z minulého roku obhajuje Američan Phil Mickelson, ale největším favoritem je jasně vedoucí hráč světového žebříčku Tiger Woods.

Článek

Hřiště v Medinah je se svými 6914 metry druhým nejdelším v historii grandslamů, celkem si hráči mezi sebe rozdělí 6,5 miliónu dolarů. V historii předchozích 87. ročníků se vůbec nedařilo evropským hráčům, naposledy se z prvenství hráč ze starého kontinentu radoval v roce 1930, kdy zvítězil Skot Tommy Armour. Před rokem měl blízko k tomu jej napodobit Dán Thjomas Björn, ale poslední kolo zahrál velice špatně, pět úderů nad par, a o jedinou ránu se před něj dostal Mickelson.

Nejhorší kolo ve své kariéře (75 ran) zahrál loni ve Sprinfieldu Woods, ale nakonec se stačil probojovat na čtvrté místo a jen dvě rány zůstal za Mickelsonem. Woods má na hřiště v Medinah ty nejlepší vzpomínky, v roce 1999 zde vybojoval první major vítězství právě při PGA Championship, o rok později tento turnaj ve Valhalle vyhrál podruhé. Nedávno vybojoval svůj jedenáctý grandslamový triumf když vyhrál British Open a vyrovnal se tak Walteru Hagenovi na druhém místě historických tabulek. Těm stále neohroženě vévodí s osmnácti tituly Jack Nicklaus.

Čejka se nekvalifikoval

Většina hráčů ze startovního pole jsou Američané, cizinců bude hrát pouze 64. Nejpočetnější zastoupení z nich mají Britové (17), Australané (15) a Švédové s osmi zástupci. Opět bude chybět český rodák s německým pasem Alexander Čejka, který se do turnaje nekvalifikoval, nicméně jeho krajan Bernhard Langer oslaví na PGA Championship svoji dvacátou účast.

Woods se po přestávce zaviněné smrtí svého otce Earla vrátil na greeny ve výborné formě. Po výhře na British Open vyhrál i turnaj v Grand Blanc v Michiganu před čtrnácti dny a číslo turnajových triumfů zaokrouhlil na padesát.

Kromě Mickelsona mu budou největšími soupeři třetí v žebříčku Američan Jim Furyk, jenž skončil druhý v Grand Blanc a čtvrtý na British Open, dále Ernie Els z JAR a Fidžan Vijay Singh, který na PGA Championship triumfoval již v letech 1998 a 2004.

Reklama