Hlavní obsah

Pražský závod asi ozdobí korunovace mistra

PRAHA

Podesáté a zřejmě s jedinečnou parádou v podobě korunovace mistra světa zažije pražská Markéta v sobotu 26. srpna večer plochodrážní Grand prix. "Australan Crump se mílovými kroky příblížil k titulu, má ho na dosah," říká šéf pražského závodu Petr Ondrašík. Na oválu v české metropoli ještě nikdy žádný z šampiónů svůj titul nepojistil.

Foto: www.unia.leszno.org

Ilustrační foto

Článek

Teď, v osmém závodě letošního ročníku, je k tomu blízko. Crump se za jistých okolností mohl radovat už minulý týden ve švédské Malille, je suverénem sezóny. Čtvrté místo na severu Evropy na definitivu nakonec nestačilo, s největší pravděpodobností ji ale jen oddálilo. Ale i tak může být mistrem, který se titulu dočká rekordně brzy - ve třetím podniku před koncem sezóny.

"Do Prahy bych rád jel pro titul," vzkázal Crump do Čech z Polska, kde po sobotní Grand prix Skandinávie jel skvěle ligu. "Jeho potíže s nohou asi nejsou vážné," připomíná Ondrašík.

V průběžném hodnocení má Crump náskok 61 bodů. V praxi to znamená, že mu k jistotě celkového prvenství stačí postup do finále a v něm třeba jen čtvrté místo. Američan Hancock, nejbližší pronásledovatel, už by před něj nemohl. "V Praze to Crumpovi obvykle jde, v závodech Grand prix více než komukoli jinému. Je určitě adeptem na vítězství v závodě, ale k titulu mu stačí zajet obvyklý standard," přemítá Odrašík.

Představí se veterán Brhel

Crump se letos ve všech závodech dostal do finále, čtyřikrát byl první, dvakrát druhý a pouze minule nebyl na stupních. Zadělal na svůj už druhý titul a může pokračovat ve stíhání šestinásobného mistra světa Švéda Rickardssona, jenž nedávno ze zdravotních důvodů ukončil kariéru.

Oč jasněji je v čele, o to vyrovnanější je boj o další pozice na stupních a také o postavení v elitní osmičce, která se v seriálu automaticky udrží i příští rok.

Fanouškům se představí na divokou kartu i Bohumil Brhel, jediný domácí zástupce. Ve svých jedenačtyřiceti se v seriálu ukáže zřejmě naposledy. "Příště už u toho snad bude někdo mladší," podotýká Brhel. Stabilního zástupce Česko v seriálu nemá. "A pro příští sezónu to také nevypadá dobře. Aleš Dryml se před finále kvalifikace vážně zranil. Zkoušíme prosadit pro některého z jezdců stabilní divokou kartu, ale při momentálních výsledcích je to složité," říká Ondrašík, přesto očekává vedle tisíců zahraničních účastníků i domácí fanoušky.

Motorky ve městě

"Běží předprodej, v něm jsou výhodnější ceny. Na hlavní tribunu již moc lístků nezbývá," podotýká šéf závodu. Informace o vstupenkách jsou na webové stránce www.speedway-prague.cz.

Stadión na Markétě jako první v historii bude již podesáté dějištěm závodu Grand prix. Ovál ale ještě prochází rekonstrukcí. "Stihneme to, budou nové bariéry, dráha bude mít větší sklon k vnitřku, což umožní rychlejší úpravu v případě deště," podotýká Ondrašík.

Motocykly v souvislosti s GP letos vyrazí i do ulic. Výstavu a "spanilou motorkářskou jízdu" zažije Praha v den závodu. V 10 hodin začne program na Václavském náměstí s doprovodnými soutěžemi. Ulicemi v sedle stroje vyrazí přes Ladronku na Markétu i pražský primátor Bém. Samotný závod startuje v 19 hodin.

Reklama