Hlavní obsah

Česko - Švýcarsko 3:2Přesilovky jako smrtící zbraň. Češi se ale na výhru nad Švýcary pořádně nadřeli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Gulaš 1 : 0
20. Radil 2 : 0
23. Haas 2 : 1
33. Kubalík 3 : 1
51. Ambühl 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Jestli něco české hokejové reprezentaci na startu olympijské sezóny opravdu funguje, pak jsou to přesilové hry. Po jejich stoprocentním využití v zápase se Švédy to v nich Jandačovým svěřencům náramně šlo i o dva dny později proti Švýcarům, jimž v početní výhodě vstřelili v rámci Karjaly v Helsinkách všechny tři branky. Jinak ale Češi kromě první třetiny herně příliš nepřesvědčili a na výhru 3:2 se proti celku, kterému se postaví i na únorových olympijských hrách, pořádně nadřeli. Národní tým má po dvou zápasech turnaje bilanci jedné výhry a prohry, Karjalu zakončí v neděli od 12:30 SEČ proti Rusku.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Jakub Klepiš (vlevo) gratuluje Lukáši Radilovi, střelci druhého gólu českého týmu v utkání se Švýcarskem.

Článek
Fotogalerie

V brance českého týmu se objevil Marek Mazanec, který tak zažil debut v seniorském národním týmu, proti středečnímu zápasu v Örebro se Švédy udělal Jandač i další změny v sestavě. Kvůli zranění chyběl útočník Mertl, do hry se naopak dostali Lev, jenž zamířil do středu útočné formace, a obránce Němeček.

Češi do zápasu vlétli ve velkém stylu, svého soupeře jednoznačně převyšovali v pohybu a už na začátku třetí minuty šli do vedení. Gulaš totiž při první hře v početní výhodě prostřelil z levého kruhu gólmana Senna. Plzeňský útočník tak slavil svůj čtvrtý gól v národním týmu, shodou okolností všech dosáhl právě na turnaji Karjala.

Jandačův tým tím navázal na skvělé přesilovky ze zápasu se Švédy, v němž proměnil obě. A kdyby se Sekáč o chvilku později rozhodl zcela sám před Sennem střílet a nehledat Kundrátka, mohl být začátek ještě veselejší. Švýcaři totiž byli nástupem týmu v červených dresech ochromeni a na Mazance poprvé vystřelili až v 11. minutě.

Kubalík rozhodl, jak jinak než z přesilovky

Jenže od té doby výběr Helvétského kříže přepnul na vyšší rychlostní stupeň a Mazanec své spoluhráče několikrát podržel. Nejprve proti Herzogovi, který využil Mozíkova propadnutí u mantinelu, a pak i proti Hollensteinovi, jenž zakončoval přečíslení dvou na jednoho. O to více pak přišel vhod faul Herzoga, který čtrnáct vteřin první sirénou potrestal povedenou přesilovkovou střelou Radil.

Švýcaři, kteří letos na MS Čechy v dosud posledním vzájemném zápase porazili, na začátku prostřední části hry přečkali hru v oslabení a pak sami udeřili. Šulák totiž chyboval u zadního mantinelu, Haas s pukem na holi objel Mazancovu branku a pohodlně do ní kotouč zametl. Jandačova družina najednou byla v útlumu, bránila se švýcarskému tlaku a několikrát musela děkovat Mazancovi, že nepřipustil vyrovnání.

A tak si Češi zase pomohli přesilovkami. Při vyloučení Mosera to sice ještě dorážejícím Zaťovičovi s Kubalíkem nevyšlo, pak ale ve stejný čas obdrželi menší tresty Untersander a Scherwey a český tým měl k dispozici dvouminutovou hru pěti proti třem. Kubalíkovi stačilo jen sedmnáct vteřin, zužitkoval parádní pas Gulaše přes brankoviště a zvýšil na 3:1.

Mazanec v samém závěru zachránil výhru

První polovinu třetího dějství si český výběr zkušené hlídal, jenže pak nabral rychlost ve vlastním obranném pásmu Ambühl, s pukem na holi se prodral až do útočné třetiny a střelou přes obránce prostřelil Mazance. A nebýt pohotového zákroku betonem gólmana bratislavského Slovanu, bylo šest minut před koncem základní hrací doby vyrovnáno, neboť Hollenstein zakončoval do odkryté klece.

Na konci 59. minuty Švýcaři odvolali Senna na střídačku a zkusili hru se šesti bruslaři v poli. Jedenáct vteřin před koncem byl velmi blízko srovnání Ambühl, od kterého se puk odrazil a mířil do branky, Mazanec ho ale na čáře lapačkou zastavil.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách:
Česko - Švýcarsko 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Gulaš (Krejčík, D. Kubalík), 20. Radil (Klepiš, Nakládal), 33. D. Kubalík (Gulaš) - 23. Haas (Praplan, Hollenstein), 51. Ambühl (Du Bois, Loeffel). Rozhodčí: Kaukokari, Heikkinen - Österholm, Nikulainen (všichni Fin.). Vyloučení: 4:8. Využití: 3:0. Diváci: 1320.
Česko: Mazanec - Nakládal, Šmíd, Kundrátek, Krejčík, Mozík, Vitásek, Němeček, Šulák - Radil, Nestrašil, Sekáč - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, Lev, Birner - Klepiš, Horák, Zaťovič. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Švýcarsko: Senn - Untersander, Marti, Du Bois, Loeffel, Fora, Maurer, Genazzi - Hollenstein, Haas, Praplan - Ambühl, Corvi, Moser - Hofmann, Suter, Herzog - Baltisberger, Schäppi, Scherwey - Rüfenacht. Trenéři: Patrick Fischer, Tommy Albelin, Jan Cadieux a Christian Wohlwend.

Reklama

Související témata: