Hlavní obsah

Villeneuve: Schumi lže všem do očí

LONDÝN

Jacques Villeneuve obvinil Michaela Schumachera ze série špinavých triků a vědomého lhaní jak svým fanouškům, tak i ostatním pilotům. V mimořádně tvrdém útoku na sedminásobného šampióna tvrdí, že se na Schumachera brzy zapomene, až odejde do závodnického důchodu.

Článek

Villeneuve, který v roce 1997 získal titul s vozem Williams-Renault,  se takto ostře navezl do Schumachera v rozhovoru pro anglický magazín F1 Racing, který vyjde v příštím týdnu. Vyčítá Schumimu nedostatky, které mu podle něj schází k tomu, co má mít opravdová hvězda formule 1.

Kanaďan, který byl před Velkou cenou Maďarska definitivně nahrazen v kokpitu BMW-Sauber Polákem Kubicou, tak pálí první velkou salvu po svém odchodu z formule 1. Říká, že Schumi nemá dostatečné kvality hvězdy, aby mohl být pasován na stejnou úroveň jako Ayrton Senna, Alain Prost nebo Nigel Mansell.

Je podle vás Michael Schumacher lhář?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

" Myslím si, že problém je v tom, že nikdy nepoznáte jeho pravou osobnost," řekl Villeneuve. "On je závodník, ale čistý závodník, nic než závodník a proto si myslím, že až pověsí závodnickou přilbu na hřebík, lidé na něj zapomenou," dodal.

Oproti tomu Senna podle něj nebude nikdy zapomenut, částečně také proto, čemu říká Villeneuve "James Dean faktor". Také protože zahynul v akci v mladém věku, ale nejen kvůli tomu. "Nemyslím si, že Michael bude žít ve vzpomínkách lidí tak silně a dlouho jako Prost nebo Mansell. Tihle jezdci dosáhli statutu hrdiny, kterým Michael nikdy nebyl a nikdy se jím nestane," tvrdí Villeneuve.

Schumi není Senna

Villeneuve cítí, že Schumacher ukázal svojí pravou tvář během kvalifikace na letošní Velkou cenu Monaka, když smykem do bariéry zablokoval trať Alonsovi, který tak již nemohl dokončit svoje poslední měřené kolo, ve kterém by mohl překonat doposud vedoucí Schumacherův čas.

"Michael jednoduše není velkým šampiónem, protože používá příliš mnoho špinavých triků a protože není velkou lidskou osobností," řekl Villeneuve. "Ano, Senna používal také tvrdé způsoby, ale dělal to na úrovni a se ctí. Když v Suzuce v roce 1990 vyřadil Prosta ze závodu, tak už před startem řekl, že to udělá. Ne tak Michael, který vám směšně tvrdí, že to neudělal schválně, jako letos v Monaku," nebere si servítky Villeneuve a pokračuje.

"Senna řekl: "Ano udělal jsem to, ale říkal jsem vám to už před závodem." To je velmi odlišné od toho, co udělal Michael v Monaku, nebo v Jerezu (v roce 1997, kde úmyslně vrazil právě do Villeneuva a následně byl diskvalifikován z celého ročníku) nebo v Adelaide (v roce 1994 tam sestřelil Damona Hilla)," řekl Villeneuve. "Senna nelhal fanouškům, Michael ano a nejsmutnější věc na tom je, že to mnozí akceptují a přísahají na to, že černá je bílá. A Michael zneužívá loajality, kterou k němu mají," dodal Villeneuve.

Většina raději mlčela

"Ale Schumacher nelže jenom fanouškům, ale i ostatním jezdcům," říká Villeneuve. Na zasedání asociace jezdců F1 v Silverstone nám lhal ohledně kvalifikace Monaka do očí a neměl ani tolik slušnosti,  aby to u něj vyvolávalo nějaké rozpaky," řekl Villeneuve s tím, že přestože všichni piloti věděli, že je Schumacher obelhává, většina (kromě Villeneuva, Pedra de la Rosy a Alexe Wurze) raději nechtěla schůzku protahovat, protože měla obavy z Němcova vlivu, nebo se spěchali koukat na mistrovství světa ve fotbale.

"Michael si bohužel myslí, že je něco víc, než zbytek nás, že je dokonce víc, než samotný náš sport, ale to není a až odejde a nikdo ne něj nebude vzpomínat, tak se pravda ukáže," myslí si Villeneuve.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články