Hlavní obsah

Sparta - Příbram 2:1Sparta urvala vítězství proti Příbrami až v závěru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Polodna 0 : 1
65. Kolář 1 : 1
86. Sivok 2 : 1

Fotbalisté Sparty Prahy pokračovali ve 4. kole první ligy v rozpačitých výkonech z úvodu sezóny, ale proti Marile Příbram nakonec dosáhli na první letošní domácí vítězství. Čtyři minuty před koncem rozhodl o sobotní výhře kapitán Tomáš Sivok.

Článek

Domácí trenér Griga udělal v sestavě změny - pro zranění chyběli zatím jediný střelec Sparty Pospěch a nemocný Šimák, pro trest za vyloučení v minulém kole navíc Homola. Letenský kouč změnil i rozestavení, když se vrátil ke hře jen dva útočné hroty.

Sparta začala aktivně, již ve čtvrté minutě Jun vrátil míč zpět na Kisela, ale ten tísněn poslal střelu vedle. Ve dvanácté minutě vypálil Sivok, Pařízek vyrazil míč před sebe a Lustrinelli jej poslal do sítě, ale asistent rozhodčího již předtím signalizoval ofsajd. Sparta přehrávala soupeře především kombinačně, ale v koncovce byla opět bezzubá.

Po čtvrthodině se zjevil Jun sám před Pařízkem, podařilo se mu přehodit nejen jeho, ale i břevno. Udeřilo však na druhé straně. Po ojedinělé akci ve 20. minutě Pilík odcentroval z pravé strany a Polodna překonal reprezentačního gólmana Blažka. Sparta inkasovala v letošním ročníku poprvé. Domácí se ale hodně zlobili na rozhodčí, signalizovali, že střelec hrál rukou. Nejvehementněji gestikuloval Řepka, který za vražení do hlavního sudího viděl žlutou a mohl být rád, že jeho další reakce u pomezního zůstala již bez odezvy.

Chybu Řepky Polodna nepotrestal

Sparta příbramské fotbalisty dostala pod trvalý tlak. Sivok našel Lustrinelliho, ten sice vypálil z první technicky, ale vedle. Po další akci švýcarského reprezentanta nezachytil Pařízek jeho přízemní centr, ale zcela volný Jun z pěti metrů nikým neatakován namířil vedle a umocnil tak domácí střelecké trápení.

Mezi tři tyče se netrefil ani Lustrinelli z trestného kopu, neuspěl ani příbramský Otepka, jehož dalekonosná dělovka minula svůj cíl jen těsně.

Krátce po přestávce měl hodně práce s tvrdou ranou Svitáka brankář Blažek, ale stačil míč vyboxovat na břevno. Blízko vyrovnání byl Sylvestre, po uvolnění Zabavníkem, ale vystřelil o centimetry vedle příbramské branky. V 61. minutě poslal trenér Griga na hřiště Koláře, a ten se mu za čtyři minuty odvděčil. Míč mezi dva obránce mu adresoval Lustrinelli a dvacetiletý mladík nekompromisně zavěsil.

Centr Otepky po Řepkově chybě Lukáš podskočil, ale Polodna jako by se šance zalekl a hlavičkoval nedůrazně a nepřesně. Výhru zařídil až v závěru kapitán Sivok, když k němu prolétl Kiseolův centr. Na jeho hlavičku si sice Pařízek sáhl, ale míč přesto skončil za jeho zády.

Griga je nespokojen s útočníky

"S výkonem svého celku jsem spokojen, proti dobře bránícímu soupeři jsme si dokázali vypracovat plno šancí. Příbram dala podle slov Blažka a Řepky neregulérní gól, hrála zdržovací taktiku. Hra dneska měla charakter a tři body jsme si zasloužili. Těší mě to, že to cítili i lidi a na závěr hráčům poděkovali. Přišlo deset tisíc diváků a jsem rád, že jsme je zase nezklamali," zhodnotil souboj domácí kouč Stanislav Griga. "Lidi viděli, že mužstvo nehrálo až tak lehce, ale ukázalo velké srdce," pokračoval Griga.

Nespokojen je však s produktivitou útočníků. "To mě trápí, ale myslím, že Lustrinelliho výkon má stoupající úroveň. Jun se dostal do dvou, tří vyložených šancí, ale chybí mu klid," pokračoval Griga.

Domácí hráli poprvé v letošní lize v jiném rozestavení. "Ukázalo se, že Sylvestre a Sivok můžou být vedle sebe silní, mají velký fotbalový potencionál. Více jsme chtěli hrát po stranách, připravili si dostatek šancí a tak si si myslím, že to byl přínos," pokračoval Griga.

Autor jediné branky Příbrami Michal Polodna popřel, že by gól vsítil rukou. "Rukou to nebylo. Možná to tak soupeři viděli, protože míč mi spadl na břicho," tvrdil Polodna a na dotaz, zda by ruku přiznal, řekl: "Asi ne."

Sparta Praha - Marila Příbram 2:1 (0:1)
Branky: 65. Kolář, 86. Sivok - 20. Polodna. Rozhodčí: Makovička - Filípek, Mlsna. ŽK: Kisel, Matušovič, Řepka, Zabavník - Sviták, Šindelář, Pařízek, Otepka. Diváci: 9437.
Sestavy:
Sparta: Blažek - Zabavník, Lukáš, Řepka, Kadlec - Kisel, Sylvestre (90. Herzán), Sivok, Matušovič (61. Kolář) - Lustrinelli, Jun (89. Kóňa). Trenér: Griga.
Příbram: Pařízek - Lesák, Navrátil, Formánek, Penner - Klesa (88. Bartoš), Sviták, Otepka, Šindelář - Pilík (60. Huňa), Polodna (89. Kaplan). Trenér: Tobiáš.

Reklama

Související témata: