Hlavní obsah

Čech začal s plným tréninkem, ale neví, jestli stihne kvalifikaci

Fotbalový gólman Petr Čech zatím netuší, zda se kvůli rekonvalescenci po operaci ramen stačí připravit na nejbližší kvalifikační zápasy české reprezentace. V sobotním prvním ligovém utkání Chelsea proti Manchesteru City ještě nemohl nastoupit, ale termín jeho návratu na trávníky se blíží. Chelsea v sobotu porazila slabý tým ze severu Anglie bez potíží 3:0.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech na reklamní akci v Praze

Článek

Čech na utkání dorazil pouze v civilním oděvu, před výkopem se v hnědém svetru mihl mezi spoluhráči, mířícími na trávník, a usedl do čtvrté řady střídačky hned vedle Ballacka a dalších marodů.

Nejlepší světový gólman loňské sezony však podle všeho brzy marodku opustí. Lékaři jsou totiž s léčbou jeho operovaných ramen spokojeni a koncem minulého týdne gólman dostal svolení, aby se začal chystat na návrat.

S tréninkem začne v pondělí

"V pondělí začnu s brankářských tréninkem, po měsících nuceného volna konečně začnu chytat míč i v pádu," svěřil se fotbalista českým novinářům. "Do současné chvíle byly moje pády kontrolované. Trenér brankářů mi hodil míč, já ho chytil a pak teprve padal, aby bylo jasné, zda náraz ramena vydrží," popsal svoji dosavadní přípravu.

Přestože v plném tréninku dosud nebyl, rozhodně nezahálel. "Hodně jsem posiloval nohy, běhal a postupně zatěžoval také ruce," nastínil náplň svých tréninků v době, kdy se ostatní spoluhráči chystali na ligový start.

Jeho léčba prý probíhá s předstihem proti původnímu plánu. "Teď jsem ve fázi, kde jsem měl být na konci srpna. Mám tak deset dnů náskok," prohlásil čtyřiadvacetiletý brankář.

Při sledování přípravy mu nebylo dobře po těle

Konkrétní termín doléčení však předpovídat nechce, takže zatím ani nemohl reprezentačního trenéra Karla Brücknera informovat, zda bude připraven na zářijové kvalifikační zápasy s Walesem a Slovenskem. "Uvidíme, jak budou vypadat první tréninky. Teď bych nerad sliboval něco, čeho nebudu schopen. Záleží na tom, jak se v té bráně budu cítit. Když budu vědět, že to má cenu, přijedu, v opačném případu budu raději trénovat," řekl Čech.

Národní tým a jeho přípravný zápas se Srby prý sledoval v přímém přenosu a moc dobře mu po těle nebylo. "Začátek vypadal jako ten někdejší duel s Jugoslávií, kdy jsme vyhráli 5:0. Rychlý gól nás tehdy nakopl k vysoké výhře, jenže teď ten zápas šel trochu dolů. Neumím na dálku posoudit, jak ten průběh ovlivnilo loučení Pavla Nedvěda," uvedl.

Horší je podle něho, že český tým prohrál už tři zápasy po sobě. "Není to určitě příjemné. Navíc se musíme vyrovnat s odchodem Pavla Nedvěda a Karla Poborského," připomněl, že mužstvo vstoupí do kvalifikace oslabeno.

Tým bude mít sílu

Přesto stejně jako třeba Tomáš Rosický věří, že tým bude mít svoji sílu. "I bez Pavla (Nedvěda) jsme dokázali projít kvalifikací na mistrovství světa, i když v baráži nám pak hodně pomohl. Ale přišel zřejmě čas, aby začala přebírat zodpovědnost za výsledky další generace. Jsou tam kluci ze stříbrné jednadvacítky, naše zlatá parta z roku 2002, musíme dokázat navázat na úspěchy našich předchůdců," řekl Čech.

V Chelsea podobné problémy řešit nemusí: klub šlape, v sobotu 'přejel' svého soupeře a Čechův náhradník Cudicini si takřka ani nesáhl na míč. "Rychlý gól nás uklidnil, ve druhém poločase už bylo rozhodnuto. Snad je to dobré znamení. V Chelsea jsem třetí sezonu a vždy jsme první zápas vyhráli a skončilo to titulem," připomněl poslední dva ročníky, v nichž tým Romana Abramoviče nechal své soupeře daleko za sebou.

Přitom letošní start podzimu je pro klub přece jen složitější, minulý týden Chelsea prohrála 1:2 s Liverpoolem v zápasu o anglický Superpohár. "Máme řadu zraněných, navíc půlka hráčů začala trénovat až týden před ligou. Trénovali jsme po skupinách a do Superpoháru v Cardiffu šlo několik kluků po pěti dnech plného zatížení," řekl Čech.

Továrna na úspěchy

Jenže v sobotu už to byla zase stará dobrá Chelsea - továrna na úspěchy. Je možné, že hráči začnou brát vítězství jako povinnost, nebo se umějí z trofejí stále radovat? "Žádná povinnost, je stále o co hrát. Není mnoho týmů, které by získaly tři tituly po sobě, rádi bychom se k nim přidali. Proto žádná soutěž nedostane přednost, vyhrát chceme všechno, v čem startujeme," potvrdil Čech ambiciózní plány svého klubu.

Čecha vedle zranění mrzí pouze to, že se ještě nesetkal v Londýně s krajanem Tomášem Rosickým, který se nyní rovněž léčí. "Když jsme se už jednou domluvili, že nám vyjde oběma čas, tak Tomášovi naplánovali na druhý den trénink a bylo po schůzce," vysvětlil Čech, proč jsou dva čeští reprezentanti hrající v Londýně zatím odkázáni pouze na komunikaci prostřednictvím telefonu.

Čech se snažil svému spoluhráči z národního týmu pomoci při jeho adaptaci v Londýně, ale žádné zásadní rady mu nedával. "Některé věci jsme konzultovali už po podpisu smlouvy před mistrovstvím světa. Třeba ho zajímalo, kde je ideální lokalita na bydlení, ale v tom jsem mu poradit nemohl, protože já sever Londýna příliš neznám. Ale on větší pomoc nepotřebuje, Arsenal patří k předním klubům a určitě je o něj dobře postaráno," řekl reprezentační gólman.

Reklama

Související témata: