Hlavní obsah

Plzeň - FCSB 2:0Plzeň zlomila rumunské prokletí a těší se na jaro v pohárové Evropě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
49. Petržela 1 : 0
76. Kopic 2 : 0
Záznam online reportáže

Plzeň

Fotbalová Plzeň se topí v euforii. Na čtvrtý pokus během podzimu dokázala porazit Bukurešť, když v konfrontaci s rumunským sokem při pátém dějství skupiny G Evropské ligy po neuvěřitelně ofenzivní partii ve čtvrtečním večeru slavila vítězství 2:0. Západočechy dominující na domácí ligové scéně navíc triumf posunul do jarní fáze soutěže, protože Lugano v souběžně hraném duelu porazilo 1:0 Beer Ševu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň oslavují gól Milana Petržely na 1:0 během utkání základní skupiny Evropské ligy s FCSB. Po závěrečném hvizdu mohl tým slavit i postup do jarní fáze Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Hosté ukázali výjimečnou ofenzivní sílu už po šesti minutách, kdy Golofca prošel z pravé strany, ale jeho šanci zmařil Hruška. Plzeňští se nezalekli, ve snaze po vítězství se od začátku hnali do útoku. A vytvářeli si jednu šanci za druhou. Jenže Petržela pálil z úhlu mimo, po parádní přihrávce Petržely měl stoprocentní příležitost Kolář, ovšem ani on nevyzrál na brankáře Vlada, jenž zmařil i příležitost Řezníčka pálícího z malého vápna.

Čím více se zdála propustnější rumunská obrana, tím nebezpečnější byli útočníci bukurešťského týmu. Stačila chvilková nepozornost plzeňských zadáků a Alibec se hnal z půlky sám na Hrušku, jenž ovšem balón po střele z bezprostřední blízkosti zkrotil.

Do přestávky pak byli domácí ještě dvakrát velmi blízko gólovému zásahu, jenže Řezníček nedokázal míč dopravit z malého vápna ani do odkryté branky, v další pozici pak pálil Kopic do rukavic brankáře.

Bezprostředně po obrátce se domácí dočkali, když po Hrošovského pasu na pravou stranu Petržela na hranici ofsajdové linie zpracoval balón a nedal rumunskému gólmanovi šanci zasáhnout - 1:0. O pár vteřin později mohl přidat gólovou pojistku Kopic, jenže z hranice velkého vápna, ač osamocen, mířil těsně mimo.

Rumunský tým, byť s jistotou postupu do jarní fáze soutěže, nesložil zbraně. Po přímém kopu Balasy musel Hruška vyškrábnout míč u tyče na rohový kop, v 58. minutě pak Balasa po další standardní situaci poslal balón těsně vedle.

Plzeňští pak udeřili znenadání v okamžiku, kdy získávali převahu hosté. Jenže nechali z pravé strany proniknout do pokutového území Řezníka, jehož zpětnou přihrávku sice Kopic napálil jen do nohou padajícího brankáře, odražený balón však poslal směrem na branku Hořava a Kopic hlavou tečoval míč do sítě - 2:0.

Šlo prakticky o tečku za utkáním. Hosté už se na odpověď nezmohli, a tak Plzeň na osmý pokus v konfrontaci s některým z rumunských soupeřů prvně slavila vítězství. Hlavně však počtvrté v historii bude figurovat při losu jarní fáze evropských pohárů. A k poslednímu dílu skupiny 7. prosince nastoupí na izraelské půdě už v roli jasného postupujícího.

Evropská liga, skupina G
Viktoria Plzeň - FCS Bukurešť 2:0 (0:0)
Branky: 49. Petržela, 76. Kopic. Rozhodčí: Bebek - Pataki, Grgic (vš. Chorvatsko). ŽK: Man, Enache (oba Bukurešť). Diváci: 10197.
Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela (88. Živulič), Kolář (84. Čermák), Kopic - Řezníček (66. Bakoš). Trenér Pavel Vrba
FCSB: Vlad - Enache, Planič, Balasa, Morais - Popescu, Filip (46. Tanase) - Golofca (46. Nedelcu), Man, Coman (64. Budescu) - Alibec. Trenér Nicole Dica. (ram)

Reklama

Související témata: