Hlavní obsah

Sprinter Gatlin přijal osmiletý trest za doping

PHOENIX

Sprinter Justin Gatlin nebude závodit osm let. Čtyřiadvacetiletý americký atlet v úterý návrh postihu od národní antidopingové agentury USADA, která ho mohla za druhý pozitivní dopingový nález potrestat i doživotním trestem zákazu činnosti. I po dohodě s USADA se však Gatlin ještě může odvolat k arbitráži. Uvedla to agentura AP.

Článek

USADA ocenila, jak olympijský vítěz a mistr světa v běhu na 100 metrů spolupracoval při vyšetřování případu a nezpochybňoval pozitivní výsledek svého testu. Požadavkem agentury rovněž bylo, aby Gatlin svědčil proti kontroverznímu trenérovi Trevoru Grahamovi. Nebyl totiž zdaleka prvním jeho svěřencem, který měl dopingový nález.

Gatlin, který měl v dubnu pozitivní test na testosteron, se od května také dělil časem 9,77 sekundy o světový rekord s Jamajčanem Asafou Powellem. O rekordní čas v běhu na 100 metrů ale rovněž přijde.

V minulosti byl Gatlin pozitivně testován na amfetamin, v roce 2001 mu však mezinárodní atletická federace IAAF dvouletý trest zrušila. Zakázanou látku totiž obsahoval lék, který Američan bral už deset let. Funkcionáři však závodníka varovali, že příští prohřešek pro něj může znamenat konec kariéry.

Reklama