Hlavní obsah

Slavia - Astana 0:1Slavii zhořkl podzim i nedělní oslava. Prohrála a v pohárové Evropě končí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
38. Aničič 0 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Slavii zhořkl celý podzim a chystaná nedělní oslava 125. výročí založení klubu ještě víc. Šilhavého tým totiž brány základní skupiny Evropské ligy nerozrazil a do jarního play off se nedostal, neboť v rozhodující partii nedokázal s kazašskou Astanou uhrát ani remízu, která by mu k postupu postačovala. Po chybě Laštůvky, teči Necida a snadné trefě Aničiče prohrál 0:1 a účinkování na evropské scéně tím pro něj skončilo.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slávista Michal Frydrych se snaží zastavit pronikajícího Juniora Kabanangu z Astany.

Článek
Fotogalerie

Video italský sudí Massa v Edenu k dispozici neměl, takže musel dát na svého krajana na lajně. A ten správně usoudil, že se o ofsajd nejednalo, protože míč se odrazil od náhradníka Necida, čímž se ofsajdové postavení hostujících hráčů mazalo.

Gól tedy po dohadech kolem sporné situace vyřešené snadným Aničičovým doťuknutím míče za Laštůvkova záda platil. Sedm minut před poločasem rozhodující partie o další účast v pohárové Evropě tak Astana dosáhla svého.

Vedla a k postupu měla blíž, což byl cíl, za kterým měla a chtěla jít od samého začátku utkání. V prvních minutách vyplněných spoustou oboustranných nepřesností si skutečně počínala aktivněji a k pár útočným náznakům se dostala. U náznaků končících nepovedenými centry ovšem zůstalo, neboť postupem času začala Slavia naplňovat roli, která se od ní čekala.

Nejdřív zranění Škody, pak laciný gól

A nic na tom neměnilo, že se už po sedmnácti minutách musel Škoda hrající tentokrát v základní sestavě připojit k absentujícímu Hušbauerovi a Delimu, které trenér Šilhavý nemohl postavit. Ozvala se třísla a domácí kanonýr musel střídat.

Pražané si ale i bez něho vytvořili územní převahu, přitiskli protivníka k Eričově šestnáctce, ale ani Stochův oblouček přímo z rohu, ani centry hodně agilního Zmrhala ke gólu nevedly, standardními situacemi si domácí také nepomohli. I tak se zdálo, že i bez Hušbauerových přihrávek a nápadů by patřičná trpělivost k úspěchu vést měla.

Jenže přišla 38. minuta, trestuhodné zaváhání Laštůvky, jenž minul centr z trestného kopu, následné zaváhání Frydrycha, který se nechal odstrčit Logviněnkem a snadná trefa bosenského legionáře ve službách kazašského mistra Aničiče.

Vše marné, Astana si postup pohlídala

Eden zůstal ve večerním chladu doslova opařený. Zmrhal ho mohl tři minuty po přestávce zase rozpálit, protože běžel sám na gólmana, ale ve stoprocentní šanci pálil nad bránu, s hlavičkou Necida si Erič poradil.

Slavia se sice hnala za vyrovnáním, jež by jí stačilo k postupu do play off, ale do pořádné příležitosti se už nedostala. Astana totiž soustředěně bránila a podnikala hodně nebezpečné výpady, při nichž upadla domácí obrana opakovaně do zmatků a nejistoty.

Šilhavý zkusil zachránit potřebnou remízu nasazením Van Burena a Sýkory, ale všechno už bylo marné. Astana pár horkých chvil přežila a v závěrečných minutách si taktickou hrou výhru a postup pohlídala, protože Necidův teatrální pád v šestnáctce hostů nebyl oceněn penaltou, ale žlutou kartou. A pokutový kop se nezahrával, ani když byl Necid zasažen soupeřovým loktem do hlavy.

Utkání 6. kola základní skupiny A fotbalové Evropské ligy:
Slavia Praha - FC Astana 0:1 (0:1)
Branka: 38. Aničič. Rozhodčí: Massa - Meli, Tegoni - Mazzoleni, Damato (všichni Itálie). ŽK: Sobol, Necid- Mužikov, Erič. Diváci: 14 198.
Slavia: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Ngadeu, Sobol - Souček, Rotaň (68. Van Buren) - Zmrhal (76. Sýkora), Danny, Stoch - Škoda (17. Necid). Trenér: Šilhavý.
Astana: Erič - Šitov, Logviněnko, Aničič, Šomko - Twumasi (90. + 2. Despotovič), Majevskij, Grahovac, Tomasov (68. Murtazajev)- Mužikov(84. Malij) - Kabananga. Trenér: Stojlov.

Reklama

Související témata: