Hlavní obsah

Berdych je na US Open ve třetím kole, Vaidišová vypadla

NEW YORK

Tomáš Berdych napodobil úspěch Jiřího Nováka a také on si ve Flushing Meadows zahraje ve třetím kole. Dvacetiletý český tenista ve svém druhém utkání na turnaji porazil Němce Floriana Mayera 6:1, 3:6, 6:3, 6:3 a čeká ho Dmitrij Tursunov z Ruska.

Článek

Nejlepší česká tenistka Nicole Vaidišová se s grandslamovým US Open rozloučila ve třetím kole. Poslední Češka ve dvouhře na turnaji, která plnila roli nasazené devítky, prohrála se Srbkou Jelenou Jankovičovou 7:5, 3:6 a 2:6.

Vaidišová tak nenapodobila svou osmifinálovou účast z minulého roku a tentokrát vypadla o kolo dříve. Ve dvouhře tak český tenis po jejím vypadnutí reprezentují už jen Tomáš Berdych a Jiří Novák.

Sedmnáctiletá Vaidišová přitom byla před utkáním s Jankovičovou favoritkou nejen díky svému postavení na desátém místě světového žebříčku, ale i vzhledem k dosavadní bilanci vzájemných duelů. O čtyři roky starší Srbka ve třech předchozích zápasech Češce nevzala ani set.

K tomu ale měla v pátek blízko už v první sadě, v níž vedla 5:1, ale Vaidišová dokázala vyhrát šest gamů za sebou a set získala 7:5. Pohodu však Jankovičové z rakety nesebrala, další sadu ztratila 3:6 a ve třetím setu ještě odvracela potupného kanára poté, co prohrávala 0:5.

"Samozřejmě jsem z toho hodně zklamaná, byl to zbytečně prohraný zápas a celkově jsem si myslela, že půjdu na turnaji dál. Teď už se s tím ale nedá nic dělat, musím zapomenout a hrát dál," řekla po zápase Vaidišová Českému rozhlasu.

Novák výhrál vyrovnanou bitvu

Jiří Novák je v mužské dvouře už ve třetím kole US Open. Jednatřicetiletý hráč ve čtvrtek v New Yorku porazil Paradorna Srichaphana z Thajska 7:6, 3:6, 6:4, 6:4 a o postup do osmifinále se utká s Belgičanem Xavierem Malissem.

Novák se mohl radovat z výhry nad Srichaphanem po více než dvou a půl hodinách boje, soupeře zdolal 7:6, 3:6, 6:4, 6:4. "Byl to těžký zápas a mám z toho dobrý pocit," řekl Novák Českému rozhlasu. O vyrovnanosti utkání svědčí, že Novák celkově vyhrál jen o jeden míč více než soupeř.

Novák mnohem méně chyboval a thajskému hráči v konečném účtování nepomohlo 60 vítězných úderů ani dvanáct es. "Od třetího setu jsem trošku diktoval tempo a byl o malinko lepší. Nakonec jsem to dotáhl zaslouženě do vítězného konce," uvedl Novák.

V mužské dvouhře vypadl Jan Hájek, jehož stejně jako Jiřího Vaňka vyřadila turnajová desítka Fernando Gonzalez. Chilský favorit zvítězil bez ztráty setu.

Birnerovou zklamal servis

Birnerové se nepodařilo překvapení na účet Francouzky Pierceové a s loňskou finalistkou turnaje prohrála 3:6 a 4:6. Česká tenistka, která do soutěže postoupila z kvalifikace, měla devět brejkbolů, ale v zisk servisu Pierceové využila jen jeden. "Strašně dobře servíruje. Skoro pořád dává první podání, a to se pak těžko hraje," řekla Birnerová.

Ze začátku byla nervózní, z čehož pramenily zbytečné chyby. "A servis mě zklamal," řekla dvaadvacetiletá hráčka, která udělala deset dvojchyb. "Prohra mrzí, ale jinak jsem moc ráda, že jsem se tu do druhého kola dostala," uvedla Birnerová.

US Open - výsledky českých tenistů:
Muži, dvouhra - 2. kolo:
Novák (ČR) - Srichaphan (Thaj.) 7:6 (7:3), 3:6, 6:4, 6:4, Gonzalez (10-Chile) - Hájek (ČR) 6:4, 6:4, 6:2, Berdych (12-ČR) - Mayer (Něm.) 6:1, 3:6, 6:3, 6:3.
Muži, čtyřhra - 1. kolo:
Dlouhý, Vízner (9-ČR) - Serra, Simon (Fr.) 6:3, 6:2, Čermák, Levinský (13-ČR) - Kuznetsov, Oudsema (USA) 7:6 (8:6), 7:6 (7:5), Damm, Paes (6-ČR/Indie) - Pála, Vik (ČR) 6:1, 6:2, Clement, Llodra (Fr.) - Dlouhý, Vízner (9-ČR) 7:5, 6:1.
Ženy, dvouhra - 2. kolo:
Pierceová (13-Fr.) - Birnerová (ČR) 6:3, 6:4.
Ženy, dvouhra - 3. kolo:
Jankovičová (19-Srbsko) - Vaidišová (9-ČR) 5:7, 6:3, 6:2.
Ženy, čtyřhra - 1. kolo:
Peschkeová, Schiavoneová (6-ČR/It.) - Arvidssonová, Müllerová (Švéd./Něm.) 6:0, 6:0, Ruanová Pascualová, Suarezová (7-Šp./Arg.) - Lisjaková, Šafářová (Chorv./ČR) 6:3, 6:3, Jen C', Čeng Ťie (2-Čína) - Benešová, Strýcová (ČR) 7:5, 2:6, 7:6 (7:3), Bremondová, Golovinová (Fr.) - Hradecká, Uhlířová (ČR) 6:2, 6:2.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Groenefeldová, Čermák (Něm./ČR) - Stubssová, Knowles (2-Austr.) 6:4, 6:4
Ostatní výsledky US Open

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová