Hlavní obsah

Růžička: Moje parketa je led, nejsem typ na kravaty

Vladimír Růžička se v létě stal spolumajitelem hokejové Slavie, kde rovněž vykonává i funkci hlavního trenéra. Zatím se toho pro něj příliš nezměnilo, ale snaží se vypomáhat i v manažerských záležitostech. V rozhovoru před novou sezónou vykládal Růžička také o odchodu útočníka Dudy, nových změnách v extralize, nebo působení u reprezentace.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trenér Vladimír Růžička přemýšlí na tréninku české hokejové reprezentace ve Vídni.

Článek

Od léta jste jedním ze spoluvlastníků klubu, změnilo se pro vás něco?

Manažerem je Láďa Blažek a odvádí kvalitní práci, ale je na všechno sám. Tak se mu snažím občas pomoci se sháněním sponzorů. Snažíme se mít všechno dobře pokryté. Je důležité mít spokojené hráče, kteří dostávají včas peníze.

Neuvažujete, že byste časem úplně přešel na manažerskou pozici?

Trenéřinu asi nebudu dělat pořád, ale já se potřebuji alespoň při trénincích dostat na led a taky si trochu zařvat. Jsem moc impulzivní na to, abych byl jen tak někde v klidu. Moje parketa je led. Nejsem typ na obchodní jednání v košili s kravatou.

Slavii po poslední sezóně opustili někteří hráči, cítíte se před novým ročníkem oslabeni?

Možná panuje nějaký názor, že je Slavia oslabena. Ale podle mne máme pořád kvalitní mužstvo. Vždyť se stačí podívat na soupisku, první tři útoky obsahují velmi kvalitní hráče.

Mezi odcházejícími byl i Radek Duda, na nějž Slavia v minulosti hodně sázela.

Navzdory všem spekulacím - Radek Duda u nás skončil, protože už jsem ho ve Slavii nechtěl. Já si Radka vážím, udělal pro Slavii hodně moc. Dlouho jsem na něj nedal dopustit, ale po posledním play-off už jsem řekl, že ho prostě v týmu nechci. Víc bych to nechtěl komentovat.

Jak se díváte na nové změny v extralize? Především na to, že nebude nikdo sestupovat?

Nelíbí se mi to. Když si může místo v lize kdokoliv koupit, tak tu může za čtyři roky hrát třeba osmnáct mužstev. Co až pak najednou zase přijdeme na to, že těch čtrnáct bylo akorát? To necháme čtyři týmy sestoupit? Já si to nedovedu moc představit.

Extraliga zrušila také kvóty pro cizince...

Já to rozhodně nevítám. Myslím, že bysme měli především podporovat naše mladé hráče. Ale nemám strach z přehnaného počtu zahraničních hráčů v lize, už jen vzhledem k ekonomické situaci našich klubů.

Přitom i Slavia ale nyní podepsala smlouvu s finským brankářem.

Taskinen se mi líbil, v přípravě se jevil velmi dobře. Velký zájem o něj mělo například ruské CSKA Moskva, ale on se rozhodl jít sem. Tuhle sezónu ho pustíme někam na hostování a uvidíme příští rok. Ve svých dvaceti letech může být slušným příslibem.

Slavia je pověstná příkladnou péčí o mládež...

Podpora mládeže je pro mne hodně důležitá. Chci, aby se na Slavii vychovávali hráči pro národní mužstvo a NHL. Lpím na tom, aby měli hodně dobré podmínky, a za to také požaduji výkony na 150 procent. Dokážu být na ně někdy hodně nepříjemný.

Mezi nadějné juniory patří i váš syn Vladimír, jak jste spokojen s jeho hokejovým vývojem?

Jeho prostor je zatím v juniorech, pořád má ještě čas. Bude pendlovat mezi juniory a áčkem a stejně jako ostatní mladé hráče jej budeme postupně zabudovávat do hlavního týmu.

Uvažujete znovu o práci u reprezentace?

Jednou bych určitě chtěl trénovat národní mužstvo. Teď to ale vzhledem k okolnostem i spoustě mé práce ve Slavii není příliš aktuální.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články