Hlavní obsah

Obránce Fukal se upsal Jablonci na tři roky

JABLONEC

Fotbalový obránce Milan Fukal podepsal v Jablonci nad Nisou tříletou smlouvu s tamním prvoligovým klubem a zpečetil svůj návrat z bundesligy. Tam odehrál od roku 2000 v dresu Hamburku a Mönchengladbachu 109 zápasů, když ale v Borussii ztratil místo v základní sestavě, rozhodl se před vypršením smlouvy změnit prostředí.

Článek

"Myslím, že kdyby tam byl jiný trenér, dokončil bych v Mönchengladbachu kontrakt, který mi měl končit za deset měsíců," uvedl blonďatý zadák na tiskové konferenci. "Takto jsem uvítal možnost vrátit se do Jablonce, i když ve hře byly ještě jiné kluby," dodal Fukal s tím, že o něj byl zájem v druhé bundeslize, v Anglii i v tuzemsku, kde mu předložila nabídku Slavia. "Já jsem ale rád, i kvůli rodině, že jsem doma," řekl. Finanční podrobnosti transferu zůstaly utajeny.

Zatím není jasné, zda bude Fukal se sedmadvacítkou na zádech nastupovat v jabloneckém dresu na pravém kraji obrany, nebo uprostřed. Hráč je prý připraven podřídit se potřebám mužstva, ale jasněji bude až po návratu Petra Rady z působení u národního týmu.

Zázemí si pochvaluje

Do něj patřil do roku 2003 i Fukal, když odešel z Jablonce před sedmi lety do Sparty, tehdy se jeho reprezentační kariéra slibně rozjela a stihl odehrát celkem 19 zápasů. V 31 letech si ale obránce už nedělá příliš nadějí, že by počet startů rozšířil. "Zázraky se ve fotbale dějí, ale já jsem realista. Když jsem hrál pravidelně bundesligu a přitom jsem neměl šanci dostat se ani na přáteláky, tak tu šanci vidím jako velice malinkou," uvedl Fukal.

"Chci hlavně být na hřišti platný pro Jablonec. Chci, aby klub navázal na úspěchy, které jsem měl možnost zažít. Zaslouží si to už proto, že klub i město udělaly hodně práce na tomhle stadiónu. Když jsem se prošel zázemím, viděl jsem, že je na úrovni, srovnatelné s vyspělými ligami v zahraničí."

Z jabloneckých hráčů zná Fukal podle svých slov jen asi dva nebo tři, ale dostalo se mu prý příjemného přijetí. "Je tu dost mladých kluků a přijali mě na prvním tréninku výborně, mám z toho dobrý pocit. Osobně samozřejmě počítám s tím, že na mě bude trošku tlak a že na mě bude aspoň zpočátku upřena větší pozornost, ale věřím, že se s tím vyrovnám," řekl s tím, že nebude mít potíže s "aklimatizací". "Vím, že tu chodí asi desetkrát méně diváků, ale jinak podle toho, jak českou ligu pravidelně sleduju, je to podle mě kvalitní soutěž. Vůbec ji nepodceňuju."

Reklama

Související témata: