Hlavní obsah

Plzeň - Vítkovice 4:1Lídr extraligy otočil duel s Vítkovicemi a oplatil jim týden starou prohru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Tybor 0 : 1
26. Mertl 1 : 1
32. Rubner 2 : 1
42. Kracík 3 : 1
49. Gulaš 4 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň
Aktualizováno

Můj dům, můj hrad! Toto rčení platí v letošní extraligové sezóně pro plzeňské hokejisty téměř bezvýhradně. Západočeši odehráli na svém ledě zatím 21 zápasů a ve všech bodovali, naposledy ve středu, kdy v předehrávce 49. kola porazili rozjeté Vítkovice 4:1. Hosté sice vedli, ale domácí zápas otočili, tři góly vstřelili v početní převaze. Plzeňští oplatili soupeři týden starou porážku 0:3 a upevnili si vedoucí postavení v tabulce Tipsport extraligy, v níž mají nyní na druhý Hradec Králové jedenáctibodový náskok. Vítkovice zůstávají s odstupem dalšího bodu třetí.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňský obránce Michal Moravčík (vlevo) a útočník Šimon Stránský z Vítkovic.

Článek
Fotogalerie

Indiáni zvítězili nad ostravským celkem na domácím ledě již popáté za sebou. Brankou a dvěma asistencemi se blýskl nejproduktivnější hráč soutěže Milan Gulaš.

Po opatrném úvodu se po zaváhání domácích ve středním pásmu protáhl až mezi kruhy Szturc, ale jeho rychlou střelu stačil gólman Svoboda vyrazit. Na druhé straně pokusem z levého kruhu protáhl Dolejše Jakub Kindl. Jinak vítkovická obrana pracovala spolehlivě a aktivnější Indiány do šancí nepouštěla.

Až ve 12. minutě Kadlec chytrou přihrávkou vybídl ke skórování Stacha, ten ale zblízka Dolejše neprostřelil. Vzápětí se zaskvěl i jeho protějšek Svoboda, který po chybě Schleisse musel zastavit Szturcův samostatný únik a poradil si chvíli nato i s jeho nebezpečnou střelou v pádu.

Začátek prostřední části patřil domácím. Po přihrávce Denise Kindla zpoza branky ale Kratěna trefil jen levou tyčku a Stach po rychlé bekhendové kličce nepřehodil Dolejšův pravý beton. Naopak při přesilové hře ve 25. minutě úspěšně tečoval střelu Lva z levého kruhu Tybor. O 77 vteřin později dokázal početní výhodu zužitkovat i dorážející Mertl, vyrovnal a osamostatnil se s 23 góly v čele tabulky střelců.

Premiérový gól v extralize - a hned vítězný

Poté Indiáni převzali iniciativu, po Kantnerově vybídnutí ale nekrytý Straka ani nadvakrát nepřekonal zblízka Dolejše. Až po polovině utkání po Kracíkově akci dokonal obrat ranou z otočky prvním extraligovým gólem Rubner. Rychle odpovědět mohl Kucsera, Svoboda však stačil reflexivně zasáhnout vyrážečkou. Plzeňský gólman v závěru druhé třetiny zastavil i přesilovkovou teč Tybora.

Do třetí části vstoupili vítkovičtí hokejisté v oslabení po Barankově faulu a ve 42. minutě toho využil Kracík, který zblízka zakončil do odkryté branky po ideální Mertlově přihrávce. Následně se štěstím zasáhl Svoboda proti střele Kuscery.

Probuzení hostů ukončil nedovolený zákrok Stránského. Jeho vyloučení ve 48. minutě potrestal Gulaš, jenž si při přečíslení dvou na jednoho vyměnil puk s Kratěnou a zvýšil na 4:1. Na zvrat už hosté neměli síly a výsledek nezměnili ani během přesilovky čtyři na tři v závěru. Prohráli tak teprve potřetí z posledních čtrnácti zápasů.

Předehrávka 49. kola hokejové extraligy:
HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 26. Mertl (Gulaš, Indrák), 32. Rubner (Kracík, J. Kindl), 42. Kracík (Mertl, Gulaš), 49. Gulaš (Kratěna) - 25. Tybor (Lev, Sloboda). Rozhodčí: Hradil, Kika - Ganger, Gebauer. Vyloučení: 6:5, navíc M. Svoboda (Plzeň) 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 5445.
Plzeň: M. Svoboda - Kadlec, Moravčík, D. Sklenička , J. Kindl, Čerešňák, Pulpán, Kaňák - Gulaš, Mertl, Schleiss - Indrák, Kratěna, D. Kindl - Kantner, Stach, P. Straka - Pour, Kracík, Rubner. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.
Vítkovice: Dolejš - Sloboda, Klok, Baranka, Hrbas, Trška, Urbanec - Bartovič, Lev, Olesz - Tybor, O. Roman, D. Květoň - P. Zdráhal, Kolouch, Kucsera - Dej, Š. Stránský, Szturc. Trenéři: Petr a Trnka.

.

Reklama

Související témata: