Hlavní obsah

Fotbalová Francie si vychutnává odvetu za finále MS

Francouzský tisk ve čtvrtek září spokojeností nad vydařenou odvetou fotbalových reprezentantů za červencovou porážku od Italů ve finále mistrovství světa v Berlíně. Středeční pařížské vítězství 3:1 nad Itálií v kvalifikaci mistrovství Evropy je dokonce označováno za "nápravu omylu historie".

Článek

Podle listu Le Parisien Francouzi vyhráli "jako opravdoví mistři", podobný titulek má na první straně i L´Équipe. Italský tisk přiznává, že Italové měli tentokrát do světových šampiónů daleko, a vyslovuje obavy, že se do závěrečné fáze mistrovství Evropy vůbec neprobojují.

Z francouzských listů je nejnadšenější Le Parisien, podle kterého je "německá minulost pohřbena a skvělé vítězství zahajuje novou historii". Francouzský tým je podle tohoto listu nadále skvělým strojem na vítězství a jeho magie funguje i bez bývalého tvůrce hry Zinédina Zidana, který po mistrovství světa ukončil kariéru.

Napravit prý je třeba jenom mezery v obraně, která i tentokrát připustila, aby Italové skórovali ze standardní situace (po trestném kopu). V tom se tento list shoduje s dalšími deníky.

Z francouzského týmu listy nejvíc chválí střelce dvou branek Govoua, středopolaře Vieiru a Makeleleho a dalšího útočníka Henryho. Italům dávají jen průměrné známky, přičemž o brankáři Buffonovi L´Équipe píše, že byl na kilometry daleko od pozice nejlepšího gólmana světa.

Rozčarování v Itálii

V Itálii vládne velké rozčarování. "Vraťte nám Itálii!" (rozumí se tu mistrovskou), zní titulek na první straně Corriere dello Sport, zatímco La Stampa má titulek "Večer nejhorších na světě".

Podle Corriere dello Sport byli Italové k nepoznání a nový trenér Donadoni bude mít s kvalifikací na Euro velké starosti. Tým totiž v prvním utkání jen remizoval doma s Litvou. "Zapomeňme na Berlín a velmi rychle i na Paříž," píše tento deník.

Donadoniho, pod jehož vedením Itálie ještě nevyhrála, kritizují i další listy. V jejich očích ale nenacházejí milost ani hráči. Zklamal je hlavně Cassano, ale kritice neušly ani hvězdy jako Buffon, Cannavaro, Pirlo nebo Zambrotta.

Tisk obou zemí shodně velmi oceňuje pařížské publikum, které se přes kontroverzní berlínské finále (s vyloučením Zidana za faul na provokujícího Materazziho) nedalo strhnout k xenofobním projevům, nevypískalo italskou hymnu a zatleskalo památce zesnulého legendárního italského obránce Giacinta Facchettiho.

Reklama

Související témata: