Hlavní obsah

Kar. Plíšková - Cepedeová 6:3, 6:4Kvitová bitvu nezvládla, Češky v čele s Plíškovou postupují. Berdych s Veselým také slaví

vat, rjmSport.cz
Aktualizováno

První kolo Australian Open zvládly v Melbourne úspěšně další čtyři Češky. Do 2. kola prvního grandslamového turnaje se probily Karolína Plíšková, Lucie Šafářová, Barbora Strýcová i Markéta Vondroušová. Plíšková zdolala Verónicu Cepedeovou z Paraguaye 6:3 a 6:4. České derby v prvním kole dvouhry mužů zvládl lépe Jiří Veselý, když ve třech setech vyhrál nad kvalifikantem Václavem Šafránkem. Po dramatické bitvě hned v 1. kole končí Petra Kvitová, která ve třech setech podlehla Němce Andree Petkovicové. Dohrála i Kristýna Plíšková, když nestačila na Polku Radwaňskou. Tomáš Berdych přešel přes nebezpečného Alexe De Minaura, mladého australského tenistu porazil po setech 6:3, 3:6, 6:0 a 6:1.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Australian Open postupují Karolína Plíšková, Lucie Šafářová i Markéta VondroušováVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Australian Open slaví postup Strýcová i Veselý

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australian Open, první kolo: Bedene - Federer, Plíšková - Radwaňská, Berdych - De Minaur

V mužském pavouku v ryze českém souboji porazil Jiří Veselý úspěšného kvalifikanta Václava Šafránka 6:4, 6:3 a 6:3. Na kurtu se ještě představí Petra Kvitová, která svůj zápas s Němkou Andreou Petkovicovou hraje od 6:45 SEČ, a Kristýna Plíšková s Tomášem Berdychem. Jejich zápasy by měly začít okolo deváté hodiny SEČ.

Česká jednička se chce polepšit

Plíšková se rychle dostala do vedení 4:1, poté však poprvé v zápase ztratila servis. Nicméně pro vývoj první sady to nemělo příliš velké následky, neboť prakticky vzápětí sebrala soupeřce další podání a úvodní set ovládla. Ten druhý měl podobný průběh. Česká hráčka opět vedla 4:1. Za stavu 5:3 mohla rodačka z Loun duel dopodávat, ale první mečbol nevyužila a navíc game ztratila. Hned v dalším ale opět prolomila 80. hráčce žebříčku WTA servis a zvítězila.

"První zápas je vždycky těžký," konstatovala po vítězném vstupu do grandslamového turnaje česká tenisová jednička. "Doufám, že se budu pořád zlepšovat," naznačila, že její výkon měl ještě rezervy. Karolína Plíšková zaznamenala sedm es, může tak rovněž začít naplňovat svůj dobročinný plán, který vyhlásila před startem Australian Open.

"Servis mi moc nefungoval, pár es sice bylo, ale skoro všechno jsem si jinak uhrála přes výměny," hodnotila Plíšková zápas pro servery iDnes, Tenisový svět a Radiožurnál. Její další soupeřkou bude Brazilka Beatriz Haddadová Maiaová (71. WTA).

Vyrovnaný průběh měl zápas mezi Šafářovou a Tomljanovičovou. O osudu prvního setu ve prospěch české tenistky rozhodla jedenáctá hra. Rodačka z Brna prolomila soupeřčino podání a následně sadu ukončila čistou hrou. V té následující už Šafářová dominovala především na servisu a po necelé hodině a půl slavila postup do druhého kola.

V něm je také Barbora Strýcová. Dvacátá nasazená povolila Američance Ahnové v prvním setu pouze jeden game. Ve druhém si obě tenistky dlouho držely servis. Až v sedmé hře Češka prolomila soupeřčino podání, hned v dalším gamu ale Ahnová oplatila stejnou mincí. Jako klíčová se ukázala až jedenáctá hra, kdy opět Strýcová našla na returnu recept na podávající Američanku a následně duel rychle ukončila.

Roli favoritky zvládla i Markéta Vondroušová. Osmnáctiletá česká hráčka se v prvním setu s Japonkou Naraovou doslova přetahovala o každý míč. V koncovce nakonec měla navrch a úvodní sada vyzněla v její prospěch. I druhá byla velmi vyrovnaná. Ve prospěch rodačky ze Sokolova rozhodlo stoprocentní využívání brejkbolů. Využila oba dva, které jí soupeřka nabídla a svou první účast v hlavní soutěži na grandslamu v Melbourne proměnila v postup do druhého kola.

Česká Lvice nezvládla drama

V dalším duelu se rve o postup česká tenistka Petra Kvitová. Ta sice nezvládla úvodní sadu s Němkou Andreou Petkovicovou. Za stavu 2:5 sice vzala soupeřce servis, ale vzápětí neudržela své podání a ztratila set.

Druhé dějství bylo vyrovnané. Česká Lvice dřela a v deváté hře se dostala do vedení 40:0. Němka sice uhrála dva následující fiftýny, ale brejk už si Kvitová vzít nenechala. Při vlastním servisu následně odvrátila osm brejkbolů, aby získala set v poměru 6:4.

V rozhodujícím setu to vypadalo na jasnou záležitost v podání německé tenistky, která se dostala do vedení 4:0. Jenže pak Kvitová sáhla na dno sil a vydřela vyrovnání na 4:4. Devátou hru ale při svém servisu uhrála Petkovicová a Češka šla podávat na udržení v utkání.

Na servisu se české Lvici nevedlo a Němka se dostala ke dvěma mečbolům. Kvitová je oba dokázala odvrátit. Třetí mečbol na sebe nenechal dlouho čekat, ale česká hráčka ukázala pevné nervy a vynutila si pokračování duelu.

To ji nastartovalo, přitvrdila a prolomila podání německé hráčky. Kdo si myslel, že je rozhodnuto, pletl se. Češka totiž vzápětí ztratila servis a drama pokračovalo. Za stavu 7:7 se opět vytáhla česká tenistka, znovu se Němce uthla a šla podávat na vítězství. Jenže ani tohle nebyla konečná a navrch následně měla za stavu 9:8 Němka. Kvitová sice šla na podání, ale servis ji znovu zradil, a tak mohla slavit postup po obrovské bitvě německá tenistka.

Kristýna Plíšková vstoupila do bitvy s Polkou Radwaňskou skvěle a první set pro sebe získala v poměru 6:2. Jenže ve druhé sadě ztratila v šesté hře servis a navrch měla od té chvíle turnajová šestadvacítka. Ve třetím dějství přišla druhá ze sester Plíškových o podání hned v první hře a udala ráz rozhodujícímu setu. Když pak za stavu 4:2 pro Radwaňskou prolomila Polka servis znovu, byla dohrávka už jen formalitou a favoritka mohla slavit.

Berdych slavil pod světly

Berdych už za umělého osvětlení přehrál nebezpečného mladého Australana Alexe De Minaura; osmnáctiletého domácího tenistu vyřadil po setech 6:3, 3:6, 6:0 a 6:1.

"Hodně jsem o něm slyšel a na svůj věk je impozantní. Nebyl to jednoduchý los na první kolo, ale vytáhl jsem skvělý, ne to ne, ale docela dobrý tenis," řekl Berdych na kurtu. "Pár jeho zápasů v televizi jsem viděl, abych byl připravený a myslím, že jsem byl."

Australian Open (tvrdý povrch, 55 miliónů austr. dolarů):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Veselý (ČR) - Šafránek (ČR).6:4, 6:3, 6:3
Berdych (19-ČR) - De Minaur (Austr.) 6:3, 3:6, 6:0, 6:1
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Karolína Plíšková (6-ČR) - Cepedeová (Parag.) 6:3, 6:4,
Strýcová (20-ČR).- Ahnová (USA) 6:1, 7:5,
Šafářová (29-ČR) - Tomljanovicová (Austr.) 7:5, 6:3,
Vondroušová (ČR) - Naraová (Jap.) 7:5, 6:4
Kvitová (27-ČR) - Petkovicová (Něm) 3:6, 6:4, 8:10
Kristýna Plíšková (ČR) - Radwaňská (26-Pol.) 6:2, 3:6, 2:6
Ostatní výsledky zde.

Reklama