Hlavní obsah

Sparta - Vítkovice 4:3 SNSparta zlomila vítkovické prokletí, rozhodla až v desáté sérii nájezdů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
27. Hrbas 0 : 1
31. Černoch 1 : 1
40. Lev 1 : 2
51. Švrček 2 : 2
52. Szturc 2 : 3
60. Z. Michálek 3 : 3
65. Černoch (rozhodující nájezd) 4 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Necelá půlminuta dělila hokejisty Sparty, aby už poosmé v řadě s Vítkovicemi prohráli. Jenže v čase 59:31 srovnal dělovkou od modré Zbyněk Michálek a v desáté sérii nájezdů pak ve 42. extraligovém kole rozhodl o výhře Pražanů 4:3 svým druhým gólem v utkání Jiří Černoch. Utkání poznamenala dlouhá pauza před startem třetí třetiny způsobená dírami v ledu. Sparta zvítězila potřetí za sebou, Ostravané už deset duelů v řadě pravidelně střídají výhry s porážkami.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Forman ze Sparty a vítkovický brankář Patrik Bartošák během utkání hokejové extraligy.

Článek
Fotogalerie

Sparta duelem s Vítkovicemi už devátým rokem vzdala hold členům Integrovaného záchranného systému a do O2 areny i díky volnému vstupu pro hasiče policisty, záchranáře a členy armády dorazilo přes patnáct tisíc diváků, druhá nejvyšší návštěva probíhajícího ročníku.

Ti od začátku viděli velký tlak domácích hokejistů hrajících ve speciálních dresech. Ostravany však držel vynikající Patrik Bartošák, gólman jedoucí na olympiádu do Pchjongčchangu si jen za první třetinu připsal dvacet úspěšných zákroků. Vyznamenal se zejména při Buchteleho sklepnutí ze vzduchu i zakončení Formana, který před ním zůstal zcela osamocený.

Vítkovice přečkaly i sólový únik Pecha, jenž netrefil branku a v závěru prvního dějství i kratičkou osmivteřinovou dvojnásobnou přesilovku Pražanů. Po změně stran vinou špatného sparťanského střídání dostali možnost hrát v pěti proti třem i Vítkovice, dokonce 73 vteřin. Dvě příležitosti Tybora sice ještě Aittokallio zneškodnil, v pokračující klasické početní převaze už ale někdejší obránce Sparty Hrbas finského brankáře překonal a poslal Vítkovice do vedení.

Náskok Petrova týmu mohl zvýšit Dej, který z brejku neuspěl bekhendem. Spartě ale trvalo necelých pět minut, než srovnala. Střelou na Bartošákovu vyrážečku skóroval Černoch, který se tak dočkal prvního gólu od 29. září. Jenže 49 vteřin před druhou sirénou si vzaly Vítkovice ztracený náskok zpět. Vránova otálení s odpálením puku před brankou domácích využil pohotový Lev a upravil na 2:1 pro hosty.

Třetí třetina však začala až 53 minut po skončení té druhé. Po klasické osmnáctiminutové přestávce totiž rozhodčí objevili za oběma brankami díry v ledu a pořadatelé přes půl hodiny dávali vše do pořádku. Když se znovu začalo hrát, mohl přidat třetí gól Vítkovic Szturc, jenže při přečíslení dvou na jednoho mu před Aittokalliem utekl kotouč. Místo toho však Sparta vyrovnala, Švrček vypálil přesně na lapačku Bartošáka a slavil premiérový zásah v sezóně.

Jenže radost z vyrovnaného skóre domácím vydržela jen 77 vteřin. Právě Švrček totiž špatně rozehrál, do samostatného úniku se díky tomu dostal Szturc, a přestože s první střelou ještě nepochodil, proti jeho dorážce už neměl Aittokallio nárok.

140 vteřin před konce základní hrací doby si domácí trenéři vzali oddechový čas, po jehož skončení zůstal Aittokallio na střídačce a Sparta zkusila hru se šesti bruslaři v poli. V čase 59:27 šly navíc Vítkovice po faulu Baranky do čtyř a Michálek hned po čtyřech vteřinách dělovkou od modré poslal zápas do prodloužení.

Pár vteřin před jeho koncem mohl rozhodnout Szturc, Aittokallio ale Spartu podržel, a tak se šlo na nájezdy. V jejich desáté sérii rozhodl o bodu navíc pro Pražany Jiří Černoch.

42. kolo hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - HC Vítkovice Ridera 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:2, 2:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 31. Černoch, 51. Švrček (Jarůšek, Říčka), 60. Z. Michálek (Pech, Říčka), rozhodující sam. nájezd Černoch - 27. Hrbas (Š. Stránský, Trška), 40. Lev, 52. Szturc. Rozhodčí: Heikkinen (Fin.), Kika - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 15 115.
Sparta: Aittokallio - Ďaloga, Z. Michálek, J. Mikuš, Kalina, T. Pavelka, Švrček, Nedomlel - Forman, Pech, Klimek - A. Kudrna, P. Vrána, Buchtele - Jarůšek, Černoch, Říčka - Uher, Rousek, Kumstát. Trenéři: F. Výborný, Rulík, J. Nedvěd a Janeček.
Vítkovice: Bartošák - Sloboda, Klok, Baranka, Hrbas, Trška, Urbanec - Dej, Lev, Olesz - Tybor, O. Roman, Pytlík - P. Zdráhal, Kolouch, Kucsera - Szturc, Š. Stránský, Kurovský. Trenéři: Petr a Trnka.

Reklama

Související témata: