Hlavní obsah

Danke Schumi: Děkují Italové "svému" šampiónovi

PRAHA

Italský list Gazzetta dello Sport poděkoval odcházející legendě formule jedna Michaelu Schumacherovi v jeho rodném jazyce. V pondělním vydání se přes celou titulní stránku skví titulek "Danke Schumi" (Díky, Schumi).

Článek

Chystané loučení sedminásobného šampióna zaplnilo stránky i dalších deníků. Pilot stáje Ferrari oznámil své rozhodnutí po nedělním závodě v italské Monze. "Odchod fenoména. Schumacher je kontroverzní legenda, o které se bude ještě spoustu let diskutovat. Ale nikdo nebyl komplexnější šampión než on," zhodnotila jeho kariéru Gazzetta dello Sport.

V Itálii berou německého pilota díky jeho angažmá u Ferrari jako vlastního a novináři na jeho adresu nešetří superlativy. "Schumi opouští trůn Ferrari, ale zůstává králem," napsal Il Giornale. "Maminka z něj chtěla mít inženýra, ale on se stal pilotem-rekordmanem. Tím nejlepším," poznamenala La Stampa. "Odchází největší šampión všech dob," shrnul list Trentino.

Jen slova chvály a obdivu mají pro Schumachera i v dalších evropských denících. "Ciao Michaeli I. - král odchází. Všechno někdy skončí. A člověk by toho měl nechat, když je to nejkrásnější," napsal švýcarský Basler Zeitung. "Spíše než oslava vítězství to bylo loučení s největší legendou motoristického sportu, s mýtem. Ale Schumacher je v sedmatřiceti stále mezi nejlepšími," uvedl španělský El País.

Guardian: Virtuos a zločinec

Pro sedmatřicetiletého Schumachera se však nedělní Velká cena Itálie nenesla jen ve znamení oznámení konce kariéry. Na okruhu v Monze vyhrál a s přispěním technických problémů obhájce titulu Fernanda Alonsa, který závod nedokončil, stáhl Španělův náskok v čele MS na dva body. "Schumi vyhrál a řekl adié - to se Zinédinu Zidanovi nepoštěstilo," připomněl list Il Secolo XIX neslavné loučení francouzského fotbalisty, který ve finále mistrovství světa skončil s červenou kartou po hlavičce do hrudi Itala Marka Materazziho.

Boj o titul je tři závody před koncem seriálu stále otevřený a vzhledem k aktuální formě je všeobecně Schumacher považován za favorita. "Schumacher se vítězstvím přiblížil osmému a poslednímu titulu. Virtuos a zločinec - tento šampión v sobě kombinuje taktické myšlení s vrozenou genialitou," napsal britský Guardian.

Polský tisk zase ovládl úspěch Roberta Kubici, který při svém třetím startu ve formuli jedna skončil třetí a jako první Polák v historii vystoupil v královské automobilové třídě na stupně vítězů. "Neuvěřitelné. Nedávno debutoval a teď už je mezi hvězdami formule jedna," napsal list Dziennik. Bulvární Super Express se nebrání ani srovnání se Schumacherem. "Král je mrtev, ať žije král! Král Kubica!"

Reklama

Související témata: