Hlavní obsah

Začíná finská liga, i s třinácti českými hokejisty

HELSINKY

Ve čtvrtek odstartuje nový ročník finské hokejové ligy s třinácti českými hokejisty. Oproti začátku minulé sezóny SM-Liigy se počet zástupců ze země úřadujících vicemistrů světa téměř zdvojnásobil. Loni bylo na soupiskách sedm českých hokejistů, ale v průběhu ročníku se jich v soutěži nakonec objevilo patnáct.

Foto: Internet

Viktor Ujčík (na archivním snímku) bude i v letošní sezóně oblékat dres finského Kärpätu Oulu.

Článek

Největší česká kolonie se letos vytvořila v TPS Turku. To k obránci Vladimíru Sičákovi a Ivanu Humlovi angažovalo ještě gólmana Tomáše Dubu a během letní zkoušky si vybojoval místo v kádru i útočník Patrik Valčák.

Duba zamířil do slavného finského klubu ze švédského Leksandu, který sestoupil z Elitserien. Jednadvacetiletý Valčák strávil uplynulé dvě sezóny v druhé nejvyšší české soutěži a v minulém ročníku odehrál jen tři utkání v extralize za Vsetín. Přesto si místo v kádru vybojoval.

V TPS Turku přitom loni před startem sezóny nikdo z českých hokejistů nehrál. Sičák přišel až v lednu ze švédského MODO Hockey a krátce po něm získal klub na hostování z Kladna Humla, který se květnu dohodl na pokračování svého angažmá.

Kärpät po čtyřech letech bez Tenkráta

Na Čechy letos sází i Lukko Rauma, kde se loni jen krátce představili Ondřej Steiner, Tomáš Kucharčík či Michal Straka; nyní sezónu začne trio jejich krajanů. Strakův jmenovec Josef přišel v létě ze Sparty, Jiří Hunkes posílil Raumu z Třince a Jan Platil zvolil finskou ligu po tříletém působení na farmě Ottawy v Binghamtonu.

V Kärpätu Oulu zůstali útočníci Viktor Ujčík a Michal Broš, klub naopak opustila stálice Petr Tenkrát. Po čtyřech letech v Kärpätu zvolil vicemistr světa z Rigy odchod do švýcarského Bernu, ale nakonec podepsal smlouvu v NHL s Bostonem.

V Blues Espoo pokračuje Ladislav Kohn a v IFK Helsinky Robert Schnábel, který bude mít do poloviny října v kádru spoluhráče Jana Hrdinu. Dosavadní útočník Columbusu bude ve finské metropoli hrát před svým odchodem do jönköpinského HV 71. Forvard Tomáš Kůrka přestoupil v rámci SM-Liigy z Kuopia do Ilvesu Tampere.

Přehled českých hráčů ve finské lize
Blues Espoo: Ladislav Kohn (útočník).
IFK Helsinky: Robert Schnábel (obránce), Jan Hrdina (útočník; do poloviny října).
Ilves Tampere: Tomáš Kůrka (útočník).
Kärpät Oulu: Viktor Ujčík, Michal Broš (oba útočníci).
Lukko Rauma: Jiří Hunkes, Jan Platil (oba obránci), Josef Straka (útočník).
TPS Turku: Tomáš Duba (brankář), Vladimír Sičák (obránce), Ivan Huml, Patrik Valčák (oba útočníci).

Reklama

Související témata: