Hlavní obsah

V Poháru UEFA se favorité často nedokázali prosadit

PRAHA

Nejlepší vstup do Poháru UEFA měli fotbalisté Basileje, kteří soupeřům z Makedonie nasázeli šest gólů. Na každý favorit však svou roli zvládl s takovou lehkostí. Asi největší zklamání zažili ve čtvrtek fotbalisté pařížského St. Germainu, když nedokázali vyhrát na půdě irských amatérů.

Článek

Derry City, klub, který zachránila před bankrotem jen sbírka jeho fanoušků, uhrál s francouzským gigantem bezbrankovou remízu a před odvetou v Paříži má šanci vstoupit do historie. Ještě nikdy se žádný klub z Irska nekvalifikoval do základní skupiny.

St. Germain s Davidem Rozehnalem v sestavě byl na malinkém stadionu pro pouhé tři tisíce diváků blízko k prohře. Domácí trefili břevno a navíc se zlobili na rozhodčího, že neodpískal pokutový kop. Poklonu jim složil i trenér hostí Guy Lacombe. "Nezasloužili si prohrát, O remízu jsme museli tvrdě bojovat," přiznal francouzský kouč.

Glasgow Rangers na hřišti outsidera neuspěli

Ani Glasgow Rangers s Liborem Sionkem na hřišti outsidera neuspěli. V Molde, které je až u dna norské ligové tabulky, se museli spokojit s bezbrankovou remízou. "Nejsem spokojen, protože jsme měli vyhrát. Ale přesto jsem si jist, že postoupíme," řekl trenér "Jezdců" Paul Le Guen. Jeho norský protějšek Arid Stavrum prohlásil, že rozhodčí jeho týmu upřel jasnou penaltu.

S výkonem sudího nebyl spokojen ani kouč West Hamu United Alan Pardew. "Kladivářům" se návrat do pohárové Evropy nepovedl a doma prohráli s Palermem 0:1. Trenér je přesvědčen, že vítězný gól hostí byl neregulérní. "Míč už opustil hřiště a my přestali hrát," vysvětloval Pardew.

Navíc si myslí, že rozhodčí dostatečně netrestal fauly na Argentince Teveze, který si v týmu odbyl nepříliš povedenou premiéru. Anglický trenér však věří, že nic není ztraceno, a spoléhá na sicilskou lehkomyslnost. "Uvidíme, jak přistoupí k odvetě, když vedou 1:0. My to rozhodně nevzdáme," slíbil Pardew.

Salcburk zabránil prohře až v nastavení

S velkými ambicemi vstupoval do soutěže také Salcburk, ale v duelu s Blackburnem zabránil porážce až v nastaveném čase. "Dostali jsme dva góly z ničeho, soupeř jinak vůbec nevystřelil na branku," zlobil se salcburský manažer Giovanni Trapattoni.

Trenér Salcburku Lothar Matthäus byl zklamaný z toho, že jeho hráči nezvládli standardní situace. "V odvetě to bude hodně těžké, doma jsou Angličané velmi silní," řekl po zápase, který byl na šest minut přerušen kvůli výpadku elektrického proudu. Jeho protějšek Mark Hughes si stěžoval, že vyrovnávací gól padl až v okamžiku, kdy už měl zápas dávno skončit.

Německé kluby své fanoušky nijak nenadchly. Jedinou výjimkou byl Frankfurt nad Mohanem, který svůj návrat do pohárové Evropy po dvanácti letech oslavil čtyřmi góly v síti Bröndby Kodaň.

Hrdinou zápasu byl třicetiletý Michael Thurk, jemuž se povedl první hattrick v kariéře. Přitom ještě v létě se ho chtěl trenér Friedhelm Funkel zbavit, vyčítal mu prohřešky proti morálce. "Teď rozptýlil poslední pochybnosti o tom, zda do mužstva patří," řekl spokojený kouč.

Reklama