Hlavní obsah

První medaile pro Česko! Biatlonistka Vítková získala bronz

Pchjongčchang
Aktualizováno

Veronika Vítková získala ve sprintu biatlonistek první medaili pro Českou republiku na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Česká závodnice projela cílem ve třetím nejlepším čase za vítěznou Němkou Laurou Dahlmeierovou a Norkou Marte Olsbuovou.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Medailistky z první biatlonového závodu na olympiádě v Pchjongčchangu. Zleva Marte Olsbuová, Laura Dahlmeierová a Veronika Vítková.

Článek
Fotogalerie

Veronice Vítkové se povedl start, když na první střelecké položce zasáhla všechny terče. Naopak jedna z hlavních favoritek Kaisa Mäkäräinenová minula hned dvakrát a stejně neúspěšná byla i Anastasia Kuzminová, která mohla jako historicky první biatlonistka vyhrát potřetí za sebou olympijský sprint.

Na druhé zastávce už rodačka z Vrchlabí musela na jedno trestné kolo, z něhož poté vyjela jako průběžně vedoucí závodnice. Ještě lepší střelbu předvedla Němka Laura Dahlmeierová, jež nechybovala ani jednou.

Vítková následně dojela do cíle ve druhém nejrychlejším čase. Zařadila se tak za Marte Olsbuovou a čekala, jak se bude dařit jejím soupeřkám v boji o medaile. Na Norku nestačila jen o 1,6 vteřiny. „Měla jsem výhodu, že jsem ji viděla před sebou, snažila jsem se jí přiblížit, ale bohužel to nevyšlo," mrzelo v cíli Vítkovou.

Krátce nato dojela do cíle v nejrychlejším čase Němka Laura Dahlmeierová a českou biatlonistku tak odsunula na třetí příčku.

Největší pozornost diváků i závodnic v cíli se poté upínala k Dorothee Wiererové, které se však nezadařilo na stojce a dvěma chybami se vyřadila z boje o pódiové umístění. V tu chvíli už byl úspěch Vítkové velmi blízko. A když Norka Solemdalová taktéž zaváhala na druhé návštěve střelnice, mohla odstartovat radost českého týmu. „Jsem nadšená, protože tohle je moje první velká individuální medaile. Mám medaili z her v Soči, ale z mixu, ale teď mám moji medaili," pochvalovala si Vítková.

Do závodu vyrazily i další tři Češky. Markéta Davidová i Jessica Jislová chybovaly jen jednou. Davidová byla dokonce po druhé střelbě blízko umístění v první desítce, nakonec však kvůli ztrátě v posledním kole dojela patnáctá. Jislová je v konečném pořadí 23., Eva Puskarčiková po třech chybách 43.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Biatlon:
Ženy - sprint (7,5 km):
1. Dahlmeierová (Něm.) 21:06,2 (0 trest. okruhů)
2. Olsbuová (Nor.) -24,2 (1)
3. Vítková (ČR) -25,8 (1)
4. Dorinová Habertová (Fr.) -33,1 (1)
5. Hinzová (Něm.) -40,3 (1)
6. Vittozziová (It.) -40,5 (1)
7. Öbergová (Švéd.) -40,8 (1)
8. Cadurischová (Švýc.) -45,5 (1)
9. Domračevová (Běl.) -46,2 (2)
10. Braisazová (Fr.) -47,9 (2)
...15. Davidová -57,1 (1)
23. Jislová -1:22,9 (1)
43. Puskarčíková (všechny ČR) -2:13,6 (3)

Reklama

Související témata: