Hlavní obsah

Basilej - Manchester City 0:4Citizens zdemolovali Vaclíkovu a Suchého Basilej, Juventus si zkomplikoval situaci

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Gündogan 0 : 1
18. Silva 0 : 2
23. Agüero 0 : 3
53. Gündogan 0 : 4
Záznam online reportáže

Basilej/Turín
Aktualizováno

Lídr anglické Premier League je už po prvním duelu prakticky jistým postupujícím do čtvrtfinále Ligy mistrů. Manchester City totiž potupil Basilej na jejím hřišti 4:0 a ani zázrak nepomůže Vaclíkovi, Suchému a spol. k tomu, aby Guardiolovu týmu v odvetě 7. března podobnou demolici oplatili. To finalista loňského ročníku Juventus Turín je v mnohem složitější situaci. Nad Tottenhamem sice vedl během devíti minut 2:0, jenže když střelec dvou gólů Higuaín neproměnil v nastavení první půle penaltu, Ostrované zachránili remízu.

Foto: Georgios Kefalas, ČTK/AP

Basilejský Tomáš Vaclík poté, co inkasoval třetí gól od Manchesteru City.

Článek
Fotogalerie

Sestřih osmifinálového utkání Ligy mistrů Juventus - Tottenham.

Kapitán Basileje Marek Suchý několikrát upozorňoval, že nesmí Agüerovi a jeho dvornímu nahrávači De Bruynemu ponechat ani metr prostoru, protože ti dva jsou schopni dávat góly odkudkoliv.

Destrukce za devět minut

Čtvrt hodiny Suchého apel platil, jenže pak dostal belgický zrzek prostor i čas, takže posadil balón na hlavu Gündogana a v tu ránu se všechno snažení švýcarského mistra proměnilo v holou marnost. Citizens jsou skutečně jinou sortou než Manchester United, nad nímž Basilej na podzim ve skupině doma vyhrála. I na to ostatně Suchý před utkáním upozorňoval a nepletl se. Devět minut stačilo Guardiolovu týmu, aby domácího soupeře dokonale ztrestal a vzal mu troufalé choutky na další překvapení. Nejdřív totiž Vaclíka přeloboval Silva, zanedlouho se český gólman po ráně Agüera zpoza velkého vápna jenom podíval.

A střelecká show mohla pokračovat, jenže De Bruyne pálil ve slibné příležitosti nad a Sterlingovu možnost zmařil Vaclík. Demolice Basileje tím ovšem neskončila, protože po změně stran se podruhé v zápase trefil německý legionář Gündogan. Zápas tím byl definitivně rozhodnutý, osmifinálová konfrontace také.

Higuaín hattrick odmítl

Věřili si. „Už přichází i náš čas," hlásil trenér Mauricio Pochettino před konfrontací v Turíně. Hned prvních deset minut ho však vyvedlo z omylu. Po pár desítkách vteřin našel faulovaný Pjanič přesně rozehraným trestným kopem neobsazeného Huguaína, a i když si gólman Lloris na míč sáhl, proti razantnímu voleji argentinského snajpra neměl šanci.

Za sedm minut domácí vedení zvýšili. Zase úřadoval Higuaín, který proměnil penaltu nařízenou za faul Daviese na Bernardeschiho. Sice se štěstím, neboť Lloris se balónu opět dotýkal, ale gól dal.

Pochettino musel být v šoku. Stará dáma, která na cestě do osmifinále vstřelila v základní skupině pouhých sedm branek, dala jeho týmu během pouhých devíti minut hned dvě!

Už po čtvrthodině ale začal Tottenham lapat po dechu a vyrovnávat hru. Kane s pokusem říct si o penaltu ještě nepochodil, v 26. minutě jeho hlavičku Buffon vyrazil, do třetice se však hvězda hostů ukázala. Kane totiž udělal kličku i Buffonovi a střílel do prázdné brány. Legenda mezi tyčemi Juve inkasovala po 694 minutách, kdy držela mezi tyčemi Juventusu a reprezentace čisté konto.

Ostrované se pochopitelně hnali za vyrovnáním a skutečně k němu měli blízko. Málem na to však doplatili, protože v druhé minutě nastavení první půle utekl Costa Aurierovi, ten ho v šestnáctce fauloval a sudí nařídil druhou penaltu. Postavil se k ní opět Higuaín, ale hattrickem se neblýskl, neboť pokutový kop zahodil.

Neproměněná penalta nakonec Starou dámu moc a moc mrzela. Ve zpočátku dost rozhárané druhé půli se sice šance rodily před oběma brankami, ale nakonec to byl Eriksen, kdo z trestného kopu obstřelil zeď a vyrovnal. Pochettino tak měl nakonec pravdu. Jeho tým dozrál, v Itálii uhrál remízu a v odvetě za měsíc ve Wembley bude mít příležitost dokázat, že jeho čas skutečně přišel.

První osmifinálové zápasy Ligy mistrů
Basilej - Manchester City 0:4 (0:3)
Branky: 14. a 53. Gündogan 18. B. Silva, 23. Agüero. Rozhodčí: Eriksson (Švédsko). ŽK: Xhaka, Dié – Fernandinho,. Gündogan.
Juventus Turín - Tottenham 2:2 (2:1)
Branky: 2. a 9. z penalty Higuaín– 35. Kane, 72. Eriksen. Rozhodčí: Brych (Německo). ŽK: Benatia, Higuaín, Bentancur - Davies, Aurier .

Reklama

Související témata: