Hlavní obsah

Švédsko - Finsko 3:1Švédové porazili Finy a jdou rovnou do čtvrtfinále

Pchjongčchang

Hokejisté Švédska porazili v závěrečném duelu skupiny C olympijského turnaje v Pchjongčchangu Finsko 3:1 a jako nejlepší tým úvodní fáze si zajistili přímý postup do čtvrtfinále. Na ten naopak nedosáhli dosud rovněž stoprocentní Finové a musejí podstoupit osmifinálový duel s domácí Koreou. Severské derby rozhodl gól útočníka Patrika Zackrissona z 49. minuty.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Švédský hokejista Oscar Möller se raduje z gólu proti Finsku na olympijském turnaji.

Článek
Fotogalerie

V brance Švédů nastoupil Fasth, který odchytal úvodní duel s Norskem (4:0) s nulou, na což minule proti Německu (1:0) navázal i jeho kolega Enroth.

Švédům patřil úvod, ale Möller finského gólmana Koskinena nepřekonal. Po polovině úvodní části už Švédové jásali, když se prosadil tečující Lindhold, jenže podle následné kontroly u videa měl hůl příliš vysoko. Gól, který pohnul bezbrankovým stavem, tak dal až v 15. minutě Lander, který najel na Koskinena a překonal ho ranou mezi betony.

Kemppainen na začátku druhé části sice v obrovské příležitosti před odkrytou švédskou brankou minul, ale brzy složil úspěšný reparát. Koivisto zakončoval bekhendem, puk tečoval švédský bek Fransson, ten vyletěl do vzduchu, přeletěl Fastha a Kemppainen ho za jeho zády pohotově doklepl do sítě. Švédové tak po 141 minutách a 32 vteřinách poprvé na turnaji inkasovali.

V 27. minutě mohl aktivní Kemppainen dokonat obrat, ale neuspěl. Finové výrazně zvýšili aktivitu, další možnost skórovat měl Heiskanen, avšak znovu bez úspěchu. Pak našel Manninen v ideální pozici na zakončení Koskirantu, ale skvěle zasáhl gólman Fasth. Koskinen ještě před pauzou s námahou vytěsnil Lindströmovu ránu.

Třetí část už ale znovu patřila Švédům. A ti od 49. minuty znovu vedli: Fransson nahodil, vyražený puk si v pádu našel Zackrisson a stihl ho poslat za Koskinenova záda. O vyrovnání se snažil především mladý Tolvanen, nejproduktivnější hráč dosavadního průběhu turnaje ale tentokrát vyšel naprázdno.

V závěru měli Finové velkou možnost k vyrovnání, když jim výběr Tre kronor nabídl přesilovku, ale nevyšel jim ani risk s power play, při níž Tolvanen ranou z první minul odkrytou branku. Jistotu pak dodal Švédům, kteří se mezi nejlepší osmičkou utkají s vítězem duelu Švýcarsko - Německo, pět vteřin před závěrečnou sirénou Möller, jenž trefil prázdnou branku.

Skupina C:
Švédsko - Finsko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Lander (Omark, Fasth), 49. Zackrisson (Fransson), 60. Möller (Omark) - 22. Kemppainen (Koivisto, Junttila). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Gouin (Kan.) - Kaderli (Švýc.), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 3861.
Švédsko: Fasth - E. Gustafsson, Ahnelöv, S. Kronwall, Bertilsson, Wikstrand, Fransson, Hersley - J. Lindström, P. Lindholm, Möller - F. Pettersson, J. Lundqvist, D. Axelsson - Everberg, Lander, Omark - Bergström, Zackrisson, Stalberg - Norman. Trenér: Rikard Grönborg.
Finsko: Koskinen - Lepistö, Kivistö, Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen - Hartikainen, Kemppainen, Junttila - Peltola, Kontiola, Tolvanen - Manninen, J. Lajunen, Pyörälä - Enlund, Koskiranta, Savinainen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Reklama

Související témata: