Hlavní obsah

Švédsko - Německo 3:4 PPSenzace! Němečtí hokejisté porazili ve čtvrtfinále OH Švédy a teď je čeká Kanada

Ačkoliv dvakrát prohospodařili dvougólový náskok, senzační vítězství si přesto připsali. Hokejisté Německa vedli ve čtvrtfinále olympijského turnaje nad Švédskem nejprve 2:0, poté i 3:1, ale Seveřané dokázali srovnat. Nicméně v prodloužení rozhodl o postupu svěřenců Marca Sturma pětatřicetiletý mazák Patrick Reimer. V boji o finále vyzvou v pátek od 13:10 SEČ Kanadu.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Gejzír radosti propukl na německé střídačce po rozhodujícím gólu Patricka Reimera.

Článek

Němci dosáhli pod pěti kruhy největšího úspěchu od zisku bronzu v roce 1976 v Innsbrucku. V semifinále velké mezinárodní akce byli naposledy na domácím mistrovství světa v roce 2010.

Švédové měli v úvodu převahu, ale nezužitkovali ji. Zahrozili ve čtvrté minutě, kdy přečíslení dvou na jednoho zakončil po spolupráci s Landerem Gustafsson. Následně si při Ehrhoffově trestu poradil brankář Aus den Birken s pokusy Hersleyho a Petterssona. Už v plném počtu hráčů na ledě promarnil šanci Axelsson.

V polovině úvodní třetiny se Němci neprosadili při své první početní výhodě, ale pak šel Everberg pykat znovu a Sturmův tým už druhou výhodu využil. Ehrhoff nahodil od modré čáry puk přes stínící Plachtu a Schütze a Fasth kapituloval. Za 29 vteřin vedli Němci už 2:0, když Kink objel branku a Noebels se po jeho akci prosadil před brankovištěm.

Aus den Birken s přehledem likvidoval pokusy Švédů a v úvodu druhé třetiny byl blízko zvýšení náskoku Boyle, ale Fastha neprostřelil. Švédové dlouho marně dobývali německou defenzivu. Neprosadili se ani při Mackově vyloučení.

V 45. minutě si německý gólman poradil s tečí Zackrissona, ale v čase 46:25 už poprvé inkasoval, když se z dorážky prosadil bekhendem Lander. Za 123 vteřin ale vrátil Německu dvoubrankové vedení rodák z Česka Kahun.

Švédové pokračovali v tlaku a v polovině třetí třetiny při Schültzově trestu skóroval po Omarkově přihrávce z levého kruhu Hersley. Po šancích na obou stranách vyrovnal za necelé dvě minuty od modré čáry přes clonu Wikstrand.

Po 90 vteřinách nastavení ale slavili nečekaný postup Němci. Reimer se prokličkoval švédskou defenzivou a nadvakrát protlačil puk za Fastha.

Hokej (Kangnung):
Muži - čtvrtfinále:
Švédsko - Německo 3:4 v prodl. (0:2, 0:0, 3:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 47. Lander (Dahlin, Omark), 50. Hersley (Omark, Wikstrand), 52. Wikstrand (Zackrisson) - 14. Ehrhoff (Hager, Schütz), 15. Noebels (Kink), 49. Kahun (Mauer), 62. Reimer (Ehliz, Boyle). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Rantala (Fin.) - Lhotský (ČR), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Diváci: 2092.
Švédsko: V. Fasth - S. Kronwall, Bertilsson, Hersley, E. Gustafsson, Wikstrand, Fransson, od 41. navíc Dahlin - J. Lindström, P. Lindholm, Möller - F. Pettersson, J. Lundqvist, D. Axelsson - Everberg, Lander, Omark - Bergström, Zackrisson, Stalberg - Norman. Trenér: Rikard Grönborg.
Německo: Aus den Birken - Boyle, B. Krupp, J. Müller, Y. Seidenberg, Ehrhoff, M. Müller, Hördler, Ehrhoff - Reimer, Hager, Schütz - Wolf, M. Goc, Plachta - Ehliz, Kahun, Noebels - Mauer, Fauser, Macek - Kink. Trenér: Marco Sturm.

Reklama

Související témata: