Hlavní obsah

Přezdívku Superman neberte tak vážně, řekla nová posila Nymburku

Matin KézrPrávo

Portoričan Guillermo Diaz dal na doporučení a vydal se zdokonalovat své basketbalové umění do Evropy. Může se z toho radovat český fanoušek, neboť byl uloven úřadujícím mistrem republiky z Nymburku. V následující sezóně tak bude k vidění basketbalista draftovaný celkem zámořské NBA a také možná nejlepší hráč, který kdy běhal po českých palubovkách.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Basketbalisté Nymburka budou obhajovat trofej s hvězdnou posilou.

Článek

V létě vás draftoval klub NBA Los Angeles Clippers, proč jste se rozhodl přijmout angažmá v Nymburce?Po docela úspěšném účinkování v dresu Miami v univerzitní soutěži NCAA byl pro mne výběr v druhém kole draftu skvělou zprávou. Zahrál jsem si ještě Letní ligu NBA a po ní přišlo doporučení klubu, že basketbalové dovednosti lépe zdokonalím v Evropě než v některé z nižších zámořských soutěží. O působení v Nymburce rozhodly zámořské konktakty zdejšího manažera Zídka, beru to ale jako výzvu i příležitost nabrat zajímavé zkušenosti.

Nemrzí vás, že jste se hned nevešel na soupisku Clippers?Je mi teprve 21 let, mám všechno před sebou a nyní stojím před angažmá, v němž budu dost vytížený a můj herní projev se jistě vylepší. Opravdu jsem šťastný, že tady mohu být, ale přezdívku Superman neberte až tak vážně, i když mi na univerzitě naměřili výskok 130 centimetrů a vyhrával jsem tam soutěže ve smečování.

Co víte o našem basketu a vůbec o České republice?Přiznám se, že moc ne. Jsem v Evropě poprvé a hodně věcí mě tu možná překvapí. Už cesta z Miami s bleskovým přestupem v Miláně byla dost vyčerpávající, navíc teď hned z letiště musím na lékařskou prohlídku, a pak mě vezou za týmem na soustředění do Německa, takže náročný program.

Bude pro vás obtížné přivyknout přece jen odlišnému stylu basketu v Evropě?Jsem zvyklý hrát na pozici dvě, jako střílející rozehrávač nebo menší křídlo a v tom by se nemělo nic měnit. Určitě ale najdeme rozdíly, americký styl basketu vyznává hodně hru jeden na jednoho a preferuje osobní obranu, naopak v Evropě očekávám víc přihrávek i přebíhání, hodně týmový projev. Snad jsem na ty všechny změny připraven.

Reklama