Hlavní obsah

Horník: Zvažoval jsem, jestli návratem Příbrami neuškodím

S tmavými brýlemi, knírem, zkrátka stejný jako v době, kdy fotbal opouštěl, se Ivan Horník znovu ukázal na prvoligové scéně. Hlavní figura korupčního skandálu se vrátila v ,barvách' Příbrami. "Nejhezčí je práce, kdy se odrážíte ode dna," prohlásil Horník po víkendovém výprasku od Teplic.

Článek

Po trestu za účast v korupčním skandálu jste se v Příbrami oficiálně vrátil do ligového dění. Asi se smíšenými pocity... Byly to pro mě příjemné chvíle, zase být přímo u toho. V šatně, v sekretariátu, při přípravě před zápasem. Ten ale už tak příjemný nebyl.

Třígólový výprask od Teplic jste asi nečekal. Nebyl tým s příchodem nového kouče Baráta a také vás samotného přemotivovaný? Snažili jsme se, aby to tak nebylo. Mužstvo vypadalo, že je v pohodě, ale první gól ho rozhodil.

Šéf klubu Starka vás angažoval jako odborníka na hráče. Cítíte se silný v téhle oblasti? To nevím. Jsem hlavně rád, že mi dal možnost pracovat zase ve fotbale.

Bylo pro vás rozhodování o návratu do fotbalu těžké? Zvažoval jsem všechno i s dopady. Takže také to, jestli Příbrami třeba můj příchod neuškodí, ale nakonec mě Jarda Starka přemluvil.

Co konkrétně máte v klubu dělat? Mám být pravou rukou Jardy. On sám má širší záběr. I své jiné aktivity. V určitých věcech ho zastupuji jako poradce.

Co se dá podnikat v nepříznivé situaci, v níž Příbram je? Potřebujeme sbírat body. Třeba i po jednom. Hlavně neztratit kontakt. Práce na zkvalitnění mužstva nás čeká v zimě, ale i teď ještě máme týden do konce přestupů. Posílení je otázkou financí i šikovnosti v jednání. Nějaké hráče vyhlédnuté mám.

Jaké má Příbram možnosti. V jakém stavu je její kasa? To je interní záležitost klubu. Rád bych se ale třeba podílel i na příchodu strategického partnera.

Proč to v Příbrami po letech relativního klidu ve vyšších patrech tabulky přestalo fungovat? Odešlo hodně kvalitních hráčů. Zůstali mladí, kteří mají méně zkušeností. Je to otázka času zabudovat je do mužstva a přivést k nim zvenčí někoho, kdo odehrál něco víc. Nejhezčí je práce, kdy se odrážíte ode dna.

Co říkáte tomu, že herec Čtvrtníček, který téma korupční aféry uchopil knižně i dramaticky, se vyjádřil, že jste vlastně obětním beránkem, že jste to odnesl za ostatní? Nevyjadřuju se k minulosti. Představení jsem neviděl, knihu jsem nečetl, i když od dcery to doma mám. Nejsem masochista, abych tohle sledoval. Na Čtvrtníčka jsem chodíval do Ypsilonky. Uměl si vždy udělat legraci i ze sebe. Beru to tak, že je to jeho živobytí. Chce vydělat peníze jako každý jiný.

Změnila se za dva roky vaší nucené pauzy domácí liga? Nic podstatného jsem nezaznamenal.

Udržujete kontakty i s lidmi ze Žižkova, kde jste léta vládl? Chodím na každý zápas. Mám tam pochopitelně kamarády. Držím jim palce a věřím, že postoupí zpět do první ligy.

Potkal jste se před zápasem s rozhodčími, nebo si třeba i jen na náznaky kontaktů s nimi dáváte pozor? V Příbrami jsou na tohle vyhrazení jiní funkcionáři. Přivítají rozhodčí, rozloučí se s nimi. Jak to má být.

Reklama

Související témata: