Hlavní obsah

Plzeň - Sporting Portugal 2:1 PPDůstojné loučení! Bakoš s Hruškou zařídili prodloužení, nezvládnutá standardka vzala naději

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Bakoš 1 : 0
64. Bakoš 2 : 0
105. Battaglia 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Sen plzeňských fotbalistů o postupu do čtvrtfinále Evropské ligy skončil. Západočeši doma ve čtvrteční odvetě osmifinále druhé nejprestižnější evropské soutěže lisabonský Sporting šokovali rychlou brankou. Následně byli lepším týmem a Bakoš jejich snahu přetavil v druhou trefu, čímž smazal manko z prvního duelu. Vynikající Hruška pak udržel nulu i při penaltě a zařídil prodloužení. Jenže Plzní nezvládnutá standardní situace poslala do dalšího kola portugalský tým, zatímco Vrbova družina ani na třetí pokus z osmifinále neprošla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Smutní hráči Plzně po utkání osmifinále Evropské ligy se Sportingem.

Článek
Fotogalerie

Plzeň podala proti Sportingu výborný výkon, na postup ale nedosáhla

Bez potrestaného Limberského, zraněného Hubníka a s tradičními oporami Hejdou či Krmenčíkem jen na lavičce náhradníků vstoupila fotbalová Plzeň do duelu s portugalským sokem, který naopak nasadil nejsilnější sestavu.

A ta prožila velký šok, když už po šesti minutách Západočeši rozehráli na levé straně rohový kop a centr Kovaříka trknul hlavou do sítě Bakoš - 1:0.

Zkoprnělý portugalský výběr se z nečekaného direktu dlouhé minuty nemohl vzpamatovat. V ofenzivě byli hosté neškodní, protože série navazujících přihrávek v jejich podání neexistovala, a tak mohl být plzeňský brankář Hruška v klidu.

Západočeši se snažili kombinovat a dařilo se jim pronikat do blízkosti pokutového území, ke skutečnému ohrožení portugalské branky se nicméně nedostali, protože v klíčových momentech postrádali přesnost nebo prostě jen více odvahy, když už se skulinka v defenzivě Sportingu naskytla.

Znenadání pak Portugalci, topící se po většinu času v zoufalství a totální laxnosti, mohli srovnat, když nakopnutý míč sklepnul hlavou dlouhán Dost na značku pokutového kopu k Ruizovi, jenže ten z vyložené pozice minul.

Plzeňský gólman zářil

Po obrátce hosté zvýšili obrátky, byli pohyblivější, přesnější i mnohem dravější, a tak si záhy vytvořili vyloženou šanci: ránu Fernandese zpoza velkého vápna Hruška vyrazil k dobíhajícímu Acuňovi, který z první dorážky trefil tyčku a následný střelecký pokus z malého vápna poslal vysoko nad branku.

Blízko druhému gólu se vzápětí octli Západočeši, když se po rohovém kopu dostal odražený balón k Hájkovi, jenže ten z ideální pozice pálil nepřesně.

Zatímco pro Portugalce přežití daného okamžiku znamenalo konec snahy, Plzeňští se dál hnali za druhým gólem tolik potřebným alespoň k prodloužení. A po třiašedesáti minutách hry centr Kovaříka z levé strany poslal z malého vápna těsně nad hlavičkující Havel. Jeho velká chvíle však přišla za pár vteřin, když převzal ve velkém vápně přihrávku od Řezníka a zpětnou přihrávkou vybídl ke skórování Bakoše - 2:0.

Hosté nebyli schopní reagovat, a když už se po ojedinělé akci z pravé strany dostali do nebezpečné pozice, střelu Martinse k tyči Hruška vyrazil. Západočeši tak dál žili v naději na historický postup do čtvrtfinále.

V poslední minutě pak sudí nařídil proti domácím pokutový kop, když po souboji s Řezníkem škobrtnul o míč Dost, jenže jeho penaltu dokázal Hruška vyrazit a dorážející Fernandes přestřelil, čímž poslal bitvu o čtvrtfinále do prodloužení.

Portugalci mohli záhy duel naklonit na svoji stranu, jenže hlavičku nekrytého Ruize z pěti metrů zázračně vyškrábnul Hruška. V taktické přetlačované si pak hosté vybojovali v poslední minutě první části prodloužení rohový kop, který rozehrál Fernandes a hlavičkujícího Battagliu nedokázal Hořava pokrýt - 2:1.

Do posledních patnácti minut Západočeši vletěli ostře a po rohu Kovaříka hlavičkoval Hořava těsně mimo. Nebezpečnou ránu Petržely dokázal portugalský gólman vytlačit na roh, další střelecký pokus plzeňského záložníka čtyři minuty před koncem taktéž. Poslednímu českému zástupci v tomto pohárovém ročníku tak ani parádní představení na místenku mezi osmi nejlepšími kluby soutěže nestačilo.

Odvetné utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy:
Viktoria Plzeň - Sporting Lisabon 2:1 po prodloužení
Branky: 6. a 64. Bakoš - 105. Battaglia. Rozhodčí: Stieler - Pickel, Seidel (všichni Něm.). ŽK: Řezník, Petržela - Ruiz, Dost. Diváci: 9370. Poločas: 1:0. První zápas: 0:2, postupuje Sporting
Plzeň: Hruška - Havel, Řezník (105. Hejda), Hájek, Kovařík - Hrošovský, Hořava - Zeman (99. Petržela), Kolář, Kopic - Bakoš (83. Krmenčík). Trenér: Vrba
Sporting: Rui Patrício - Petrovič (67. Piccini), André Pinto, Mathieu, Coentrao - Battaglia, Bruno Fernandes - Martins, Ruiz (99. Ribeiro), Acuňa (40. Montero) - Dost. Trenér: Jesus
Další zápasy EL

Reklama

Související témata: