Hlavní obsah

Trenér Sparty považuje za favority Ajax a Espaňol

PRAHA

Relativní spokojenost zavládla v letenském táboře po pondělním vylosování kvarteta soupeřů v základní skupině Poháru UEFA. Fotbalisté Sparty Praha se v něm střetnou s Ajaxem Amsterodam, Espaňolem Barcelona, Austrií Vídeň a belgickým Waregemem. Trenér Michal Bílek považuje za favority Ajax a Espaňol, v pražském klubu však panuje názor, že do jarních bojů se dá postoupit.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Došek ze Sparty bojuje o míč s Berrou z Hearts.

Článek

"Samozřejmě i tato skupina je těžká, ale hratelná," řekl dnes ČTK Bílek. "Proto jsme spokojeni, dostali jsme atraktivní soupeře Ajax a Espaňol. Neznámou je belgický Waregem, ale vyřadil Lokomotiv Moskva, takže ani on nebude lehkým soupeřem," dodal Bílek.

Favority jsou podle něho nizozemský a španělský celek. "My a zbylé dva týmy bychom se měli poprat o třetí postupové místo," uvedl sparťanský trenér, který si v této souvislosti přál hrát doma s Austrií a s Belgičany, ale nevyšlo mu to.

Podle prezidenta klubu Jozefa Chovance přiřkl los Spartě atraktivní a zajímavé soupeře. "Důležité bude, jak los určí sled zápasů," řekl bezprostředně po losu Chovanec. "Neměli jsme žádné zvláštní přání, ze společnosti čtyřiceti kvalitních evropských týmů bylo prakticky jedno, na koho narazíme," dodal Chovanec. Za jedinou výjimku označil Dinamo Bukarešť, které si prý nepřál nikdo.

Také asistent kouče Horst Siegl považuje soupeře za divácky atraktivní. "Bude záležet na momentální formě. Každopádně si myslím, že dva domácí zápasy budeme potřebovat vyhrát," řekl Siegl, který se domnívá, postup by měl vést přes belgického a rakouského soupeře. Podle něj je největším favoritem Espaňol.

V tipovací soutěži trefil Siegl dva soupeře. "Uhodl jsem Ajax a Austrii. Proto jsem spokojen, ale půjde o to, abychom souboje zvládli na hřišti," dodal Siegl.

Blažek si přál silné týmy

Reprezentační brankář Jaromír Blažek si na rozdíl od Bílka přál hrát se silnými týmy Ajaxem a Espaňolem doma. To se mu splnilo. "Vzhledem k tomu, že postupují tři týmy, tak jsou naše šance velké. Ajax známe z Ligy mistrů, i když na Letné je jiný trenér a i kádr doznal podstatných změn," připomněl Blažek.

"Musíme být spokojeni. S Ajaxem už jsme hráli nedávno v Lize mistrů, nastoupil jsem proti nim v obou zápasech, takže soupeře dobře známe. Víme, co nás čeká. Austria a Waregem jsou dobří soupeři, určitě se dají porazit. Nic nesmíme podcenit, týmy, které se dostaly do základní skupiny, mají určitě svoji kvalitu, ale na postup máme," řekl obránce Michal Kadlec.

Grygera znovu zavítá na Spartu

Po roční pauze se na letenský trávník s Ajaxem vrátí bývalý hráč Sparty Zdeněk Grygera. "Na Spartě jsme uhráli remízu, doma vyhráli, takže se nebojíme. Především musíme napravit blamáž z Ligy mistrů s Kodaní, postoupit ze skupiny a dojít co nejdále," zdůraznil obránce nizozemského klubu.

Trenér vídeňské Austrie Frenkie Schinkels označil Ajax a Espaňol za "velikány této skupiny" a dodal, že Sparta a Waregem jsou k poražení. "Každý celek, jemuž los přisoudí Austrii, se raduje. Podívají se na tabulku a myslí si, že teď víc lyžujeme, než hrajeme fotbal. Ale role outsiderů nám v současnosti stejně sedí lépe, protože máme problémy s tvořením hry. Takhle můžeme vyčkávat a hrozit," prohlásil.

Reklama

Související témata: