Hlavní obsah

Uruguay - Česko 2:0Zabijákům Suárezovi a Cavanimu stačil poločas, aby český tým porazili

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Suárez (penalta) 1 : 0
37. Cavani 2 : 0
Záznam online reportáže

Nan-ning/Praha
Aktualizováno

Jihoameričtí fotbaloví zabijáci Suárez s Cavanim zaúřadovali, takže už po první půli turnajového klání mezi Uruguayí a českou reprezentací bylo v čínském Nan-nigu jasné, že si Jarolímův výběr zahraje v pondělí s domácím výběrem jen o třetí místo. Dvě největší hvězdy v soupeřových barvách přitom přišly ke gólům hodně snadno. Suárezovi ho nabídl brankář Pavlenka penaltovým zákrokem, Cavanimu celá obranná pětice, neboť excelentní nůžky ho nechala vystřihnout zcela osamoceného a nikým nehlídaného. To všem nic nemění na tom, že Uruguay považovaná za černého koně letošního světového šampionátu v Rusku vyhrála zcela zaslouženě.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Jiří Pavlenka ve vápně fauluje uruguayskou hvězdu Luise Suáreze. Z následného pokutového kopu útočník Barcelony vstřelil první gól utkání.

Článek
Fotogalerie

ČR - Uruguay v Číně

Nesmyslný Pavlenkův výpad byl počátkem servírovaného zmaru. Jasně že si český gólman náramně dobře uvědomoval, jaké nebezpečí pro jeho bránu Suárez představuje, jenže snajpr uruguayské reprezentace pronikající do šestnáctky už byl v příliš ostrém úhlu, než aby ho ohrozil.

Pavlenka měl alespoň motivaci

Pavlenka ho přesto poslal k zemi, takže s ničím jiným, než s penaltou nemohl počítat. Však ji také sudí nařídil a snajpr z Barcelony Suárez už po deseti minutách proměnil v jubilejní padesátý gól, který v reprezentaci dal.

Citelný zásah do Jarolímovy taktické partitury, jedno pozitivum ovšem rychlé vedení Uruguayců přineslo. Pavlenka měl v dalších minutách alespoň motiv, aby svůj úlet napravoval. Zvlášť, když mu k tomu obránci nabídli hned několik příležitostí. Při snaze eliminovat Suáreze, Cavaniho a spol. scházel triu stoperů víc pohyb, stejně jako potřebný důraz a větší aktivita, což samozřejmě platilo i pro Kadeřábka s Bořilem, které trenér postavil na kraje obrany.

Proto mohl český gólman vytáhnout reflexivní zákrok při hlavičce mířící pod břevno, a po pár minutách pro změnu jen sledovat, kam míří pokus Suáreze, kterého neuhlídal Gebre Selassie.

Nůžky jako do žurnálu

Jihoameričané naštěstí pro Pavlenku a celý český tým nebyli zase až tak hladoví a lační gólů, takže se i Jarolímovým svěřencům nabídla pasáž, v niž mohli ukázat, co v nich je. Moc toho nebylo, neboť ofenzivní snažení v jejich podání bylo příliš pomalé, komplikované, kostrbaté a dopředu signalizované, takže vyústilo jen v přízemní střelu Baráka, s níž si Muslera poradil.

To Pavlenka neměl čtvrt hodiny poté proti výstavním nůžkám Cavaniho sebemenší nárok. Logicky, když po chybě v rozehrávce umocněné navíc Kadeřábkem, který se vzadu zapomněl, zůstat kanonýr z Paris SG v šestnáctce sám nikým nehlídán a neobtěžován. Však si také centr Nándeze náramně vychutnal a vystřihl gól přímo do filmového žurnálu.

Schick zápas nezdramatizoval

Po změně stran už Jihoameričané výboj zápasu v poklidu a s přehledem kontrolovali, protože český celek jim nemohl přivodit vážnější problémy. Zvláště, když pokračovali ve výkonu servírovaném v první půli... Zdlouhavé hře naplněné spoustou ztracených míčů, nepřesných přihrávek, předem signalizovaných střeleckých pokusů.

Chyb v defenzivě, která nefungovala podle Jarolímových záměrů a představ, samozřejmě také. Tabárezův tým spokojený s vedením je však naštěstí netrestal, i když k tomu třeba Ramírez měl blízko.

Česká reprezentace svou příležitost utkání alespoň zdramatizovat také nevyužila. Po hromadném střídání k tomu sice Kopic třináct minut před koncem Schicka vybídl, ale jeho střela skončila jen na břevně.

Uruguay tak po čtyřech předchozích přípravných zápasech, v nichž třikrát prohrála a jen s Polskem remizovala, slavila na pátý pokus konečně výhru. Zaslouženou, takže v pondělí si zahraje na Turnaji čtyř zemí finále s Walesem, zatímco na českou reprezentaci čeká znovu ve 12.30 zápas útěchy o tří místo s Čínou.

Přípravný fotbalový turnaj čtyř zemí China Cup v Nan-ningu:
ČR - Uruguay 0:2 (0:2)
Branky: 10. Suárez z pen., 37. Cavani. Rozhodčí: Al-Adba - Dharman, Al-Buršaíd (všichni Katar). Bez karet. Diváci: 22.537.
ČR: Pavlenka - Gebre Selassie, Suchý, Novák - Kadeřábek, Barák, Darida, Souček (76. Trávník), Bořil (38. Frýdek) - Schick, Krmenčík (61. Kopic). Trenér: Jarolím.
Uruguay: Muslera - Varela, Godín, Gimenéz, Laxalt - Nández (60. Sánchez), Bentancur (79. Rodríguez), Vecino (68. Torreira), De Arrascaeta (61. Ramírez) - Suárez (79. Gómez), Cavani (80. Stuani). Trenér: Tabárez.

Reklama

Související témata: