Hlavní obsah

Čína - Česko 1:4Po mizerném poločase si fotbalisté čtyřminutovou smrští zachránili reputaci

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Fan 1 : 0
58. Kalas 1 : 1
59. Schick 1 : 2
62. Krmenčík 1 : 3
78. Kadeřábek 1 : 4
Záznam online reportáže

Nan-ning
Aktualizováno

Čtyřminutovou gólovou smrští po změně stran si česká reprezentace na Turnaji čtyř zemí v čínském Nan-ningu zachránila tvář i fotbalovou reputaci. V utkání o třetí místo začala proti domácímu týmu prachmizerně, inkasovala rychlý gól a celou první půli se marně hledala. Změny v sestavě, které udělal trenér Jarolím o přestávce, mužstvu prospěly, takže premiérová reprezentační trefa Kalase a branky Schicka a Krmenčíka přivodily rychlý zvrat korunovaný ještě gólem Kadeřábka. Díky výhře 4:1 tak obsadil český celek na turnaji třetí příčku, o prvenství se dnes od 13:35 SELČ ve finále střetnou Uruguay a Wales.

Foto: FAČR/Štěpán Černý

Patrik Schick dává druhý gól českého týmu Číně.

Článek
Fotogalerie

Zase stejná laxnost, znovu opakující se chyby v defenzívě, stejně jako v úvodním turnajovém duelu proti Uruguayi, pohledy upřené k rozhodčím a rozhazování rukama namísto toho, aby Novák se Suchým a Kalasem reagovali na situaci hraničící s Fan Siao-tungovým ofsajdovým postavením.

Laxnost Číňané potrestali

V pátečním semifinále ztrestal český výběr Cavani, v duelu útěchy už po pěti minutách Fan Siao-tung, jehož střelu dokázal na cestě do sítě Vaclík jen tečovat.

Pro domácí výběr šlo ovšem o zasloužené zúročení aktivity, s níž do utkání vstoupil. Byl pohyblivější, vytrvalým napadáním vyváděl nekoncentrované Jarolímovy svěřence z míry, nutil je k chybám i ke ztrátám míčů.

Na český tým, v němž udělal kouč Jarolím v porovnání s pátečním zápasem hned šest změn, naštěstí nečekaná facka zapůsobila, takže po inkasovaném gólu se probral a začal hrát on.

Iniciativu sice převzal, územní převahu si také vytvořil, o vyrovnání se však snažil marně. S Barákovým pokusem z trestného kopu neměl domácí gólman problémy, hlavičky Tecla operujícího na hrotu útoku ho sice postrašily, ale nepřekonaly. Přitom domácí obrana si ve zmatcích, chaosu a chybách v ničem nezadala s českou...

I proto se gólové šance rodily i před Vaclíkem. Ta největší pět minut před přestávkou, kdy do ní pustil neodmávaný ofsajd Tchan Lunga, jehož střelu ovšem Vaclík vyrazil.

Až střídání přivodilo zvrat

Vzhledem k průběhu první půle musel Jarolím reagovat už o přestávce, neboť i on se zpotil při představě dalšího reprezentačního trapasu. Debutanta Masopusta proto vystřídal Schick, Tecla nahradil Krmenčík, čímž se měla úderná síla českého celku zvýšit.

Tahy trenérovi vyšly, neboť během čtyř minut vstřelili jeho svěřenci tři góly a zachránili si tak reputaci. O vyrovnání se postaral chytrou patičkou Kalas, jenž se trefil v reprezentaci vůbec poprvé, vzápětí skóre otočil Schick, jenž procpal do sítě míč, který po Kopicově střele domácí gólman jen vyrazil. Obrat završil po hodině hry druhý ze střídajících hráčů Krmenčík.

Dvougólové vedení český celek pochopitelně uklidnilo, takže hru úplně ovládl a s přehledem dovedl zápas k vítězství, za nímž udělala tečku hlavička Kadeřábka. Výhra mohla být ovšem ještě vyšší, jenže v 77. minutě neproměnil Darida penaltu nařízenou za faul na pronikajícího Krmenčíka. V nastavení pak Součkova dělovka skončila jen na tyči.

Přípravný fotbalový China Cup v Nan-ningu – o 3. místo:
Čína–Česko 1:4 (1:0)
Branky: 5. Fan Siao-tung – 58. Kalas, 59. Schick, 62. Krmenčík, 78. Kadeřábek. Rozhodčí: James – Lakrindis (oba Austr.), Abidin (Malaj.). ŽK: Darida (ČR). Diváci: 15 013.
Čína: Jen Ťün-ling – Teng Chan-wen, Liou I-ming, Che Kuan, Čeng Čeng (46. Ťiang Č'-pcheng) – Che Čchao (46. Cchaj Chuej-kchang), Čao Sü-ž' – Jü Ta-pao (64. Wu Lej), Fan Siao-tung (73. Pcheng Sin-li), Tchan Lung (55. Wang Šen-čchao) – Siao Č' (64. Wei Shihao). Trenér: Lippi.
Česko: Vaclík (46. Koubek) – Gebre Selassie (46. Kadeřábek), Kalas, Suchý, Novák – Trávník (79. Souček), Darida – Masopust (46. Schick), Barák, Kopic – Tecl (46. Krmenčík). Trenér: Jarolím.

Reklama

Související témata: